Britta och Evelin i förstärkningsläge
Nästan överallt måste regionerna ta in extra personal under vaccineringen av covid-19. På många platser vänder man sig till pensionerade sjuksköterskor. I Karlskrona förstärker seniorerna Britta Kilander och Evelin Bång Region Blekinges vaccinering.
– Först och främst känns det bra att kunna hjälpa till i denna svåra situation, och det är också hedrande att vi fick frågan. Sen är det fantastiskt kul att få jobba ihop med Evelin. Jag ångrar att vi inte har jobbat ihop tidigare, säger Britta och tittar med varm blick på Evelin.
– Säger du det Britta? Ja, vi har det väldigt bra ihop. Att arbeta med dig är som en enda lång kafferast, svarar Evelin och skrattar.
”Protest mot mamma”
Med en mamma som var barnsjuksköterska fick Britta tidigt upp ögonen för sjuksköterskeyrket, men hon ville samtidigt gå sin egen väg och började därför yrkeskarriären som skötare inom vuxenpsykiatrin.
– Det var en sorts protest mot mamma. Jag har egentligen alltid varit tekniskt intresserad så hade jag varit född som pojke eller varit ung i dag hade jag nog blivit ingenjör. Teknikintresset ledde till att jag sedan blev företagssjuksköterska på Samhall där jag jobbade med arbetsmiljön.
Håller igång huvud och kropp
På 1990-talet utbildade hon sig till interaktionsdesigner och arbetade för ett företag som utvecklade mobiltelefoner, men sökte sig efter några år tillbaka till vården. De sista fem åren arbetade hon i Regionhälsan i Region Blekinge. I maj 2019 gick Britta i pension, men har fortsatt sitt aktiva liv.
– En dag i veckan arbetar jag på Regionhälsan och innan pandemin var jag senior i skolan minst en dag i veckan. Sen har jag flera fritidsintressen. Inaktivitet är en fara, det gäller att hålla igång huvud och kropp.
– Tillsammans med några andra i kvarteret har vi byggt ett litet utomhusbibliotek som står längre ner på gatan.
Gjorde test på arbetsförmedlingen
Evelin halkade in i sjuksköterskeyrket efter att ha gjort ett test på arbetsförmedlingen som visade att hennes egenskaper passade in i sjukvården.
– Nej, det kan inte stämma sa jag till dem. Jag tål inte blod. Några år senare var jag operationssjuksköterska. Efter 20 år i operationssalen ville jag testa något nytt och började på samma utbildning som Britta.
– Jag hann dock aldrig gå klart utbildningen eftersom jag fick jobb i vuxenpsykiatrin.
Hon trivdes så bra med sitt jobb att hon stannade kvar fram till sin pensionering i maj förra året. Första tiden som pensionär präglades av pandemin och en utdragen badrumsrenovering som innebar att Evelin och hennes make fick bo flera veckor i en stuga i Blekingeskogen.
– När Göran tog bilen och åkte till jobbet satt jag ensam ute i skogen, så jag köpte en gul liten folka. Jag upplevde samma frihetskänsla som när jag köpte min första bil och kunde åka vart jag ville.
Två glada injektioner
I höstas fick Britta ett samtal från Regionhälsan. Region Blekinge skulle ingå i en nationell studie med syftet att ta reda på hur stor andel av personalen som hade utvecklat antikroppar mot covid-19. Regionhälsan undrade om Britta, tillsammans med några andra pensionärer, kunde utföra tester på ett urval av personalstyrkan.
– Jag frågade Evelin och hon var som tur var intresserad. Så vi hoppade på uppdraget och kom in där som två glada injektioner, vilket visade sig var uppskattat.
Jag kan bara säga att de är guld värda
Ann-Louise Ottosson, chef Regionhälsan vid Region Blekinge
När arbetet med studien var färdigt föll det sig naturligt att Britta och Evelin även fick vaccinera personal mot säsongsinfluensan. Och i början av året blev de tillfrågade om de ville hjälpa till med vaccineringen mot covid-19. Totalt är det 13 pensionärer samt en del befintlig personal som vaccinerar personalen i Region Blekinge.
– Hur vi går tillväga beror på vilket vaccin som används. Pfizers vaccin ska blandas med koksalt och har du öppnat en flaska måste det användas inom några timmar, berättar Britta.
– Inget får ju slängas, vaccinet är guld värt, så ibland får vi larma så avdelningarna skickar mer personal till oss.
Fortfarande försiktiga
Varje region har sin egen ordning över vem som ska vaccineras först. I Region Blekinge är det patientnära personal vid avdelningarna för covid-19, IVA och akutmottagningen som har prioriterats. Britta och Evelin arbetar mellan två till tre dagar i veckan med att vaccinera sjukvårdspersonal och på en vecka kan det bli upp till 880 vaccineringar. Alla pensionärer som arbetar med vaccineringen är givetvis vaccinerade, och för Evelin och Britta innebär det att de delvis har fått sina gamla liv tillbaka.
– Våra män är inte vaccinerade och vi är fortfarande försiktiga när vi rör oss ute i samhället, men i början av mars åkte jag och Britta till Malmö för att hälsa på våra barnbarn. Mitt fjärde barnbarn föddes i december och det var första gången som jag fick träffa henne.
– Det var helt fantastiskt, väldigt känslosamt. Tänk när vi alla är vaccinerade och de kan komma hit och hälsa på, säger Evelin optimistiskt.
- Britta Kilander
Familj: Make, ett barn och ett barnbarn
Bor: Karlskrona
Ålder: 66 år
Pensionär sedan: Maj 2019. Timanställd företagssjuksköterska en dag i veckan vid Regionhälsan och hjälper nu till att vaccinera personal i Region Blekinge.
Fritidsintressen: Trädgård, böcker (med i bokcirkel), vandring och körsång. Forskar och skriver en bok om stadsdelen Bergåsa. Har skapat ett utomhusbibliotek i kvarteret med Evelin. - Evelin Bång
Familj: Make, två barn, fyra barnbarn och en hund
Bor: Karlskrona
Ålder: 65 år
Pensionär sedan: Maj 2020. Timanställd sjuksköterska vid vuxenpsykiatrin och hjälper nu till att vaccinera personal i Region Blekinge.
Fritidsintressen: Trädgård, böcker, vandring och hundar. Har planer på att starta en liten kennel. Skapar egna bärväskor och mössor som säljs på loppis. Har skapat ett utomhusbibliotek i kvarteret med Britta.