Laila arbetar i Moder Teresas anda
Laila Zryd-Carlsson, 90, är en nyfiken person som älskar att få saker gjorda. Hennes liv har varit fyllt av intressanta resor. Ett möte med Moder Teresas verksamhet i London under 1970-talet ledde till gemensamma projekt, alltid med barnens bästa i fokus.
– Jag föddes på väg från Schweiz till Sverige, och har dubbla medborgarskap i dessa två länder. Jag är hälften schweizare, en fjärdedel svensk och en fjärdedel rom, säger Laila.
Den bakgrunden gjorde henne öppen för nya kulturer och människor. Med en stor portion nyfikenhet som drivkraft lämnade hon hemstaden Lund efter studenten. I Paris studerade hon fransk litteratur vid Sorbonne och älskade den franska huvudstaden. Men ämnet kändes inte rätt, och hemma igen ett år senare bytte hon bana. Det var sjukgymnast hon skulle bli.
Socialt engagemang
– Den holistiska synen på människan saknades på den tiden. För mig var det naturligt att behandla hela människan; kropp, själ och ande. Allt hör ihop, såväl fysik och psyke som socioekonomisk situation.
I mitten av 70-talet grundade hon ”Komplementärmedicinska högskolan” i Malmö, en utbildning som ledde till den nu etablerade yrkestiteln ”medicinsk massageterapeut”.
Under flera resor till Kina studerade hon den österländska holistiska filosofin och utbildade sig inom akupunktur. Hennes starka sociala engagemang öppnade dörrar och via en god vän som kände Moder Teresa bestämde sig Laila för att tillsammans med sin då elvaåriga dotter resa till London för att ta del av Moder Teresas arbete där.
– Jag deltog i något som hette ”Missionaries of charity”, och besökte Londons fattigaste delar tillsammans med Moder Teresas systrar. Det jag fick vara med om var inte mänskligt, jag kände att jag själv ville göra något för att motverka fattigdomen i världen.
Moder Teresa i Åkarp
Efter Londonresan bestämde sig Laila för att resa till Calcutta och möta Moder Teresa där. Hemma igen drog hon igång projektet ”Co workers of Mother Teresa” i Sverige. Snart fylldes hennes kalender av ytterligare resor till Calcutta. Moder Teresas kliniker ”Home for dying and destitutes” gav fattiga, hemlösa och svårt sjuka döende människor medicinsk och social omvårdnad, något som berörde Laila djupt.
– Moder Teresa drev också barnhem i Calcutta och mötena med de fattiga och ofta sjuka barnen ledde till att jag sökte och fick tillstånd att starta adoption till Sverige.
På väg till Oslo 1979 för att ta emot Nobels fredspris mellanlandade moder Teresa hemma hos Laila och hennes familj i Åkarp. En eftermiddag som finns bevarad i Lailas hjärta.