Jesper uppmanar äldre att våga kandidera i politiken
Jesper Lindholm, 30, inspirerades av farmor Inga-Lill att skriva en debattartikel för fler äldre i politiken.
– 65-plussarna har hälsan, har erfarenhet och perspektiv. Ska de bara få vara barnvakter och spela bingo? Vilken kapitalförstöring!
Ålder var ingen stor sak därhemma när han växte upp i Hallonbergen utanför Stockholm. Generationerna låg tämligen nära varandra, tycker han.
Jesper var med i SSU och pratade ibland politik med farmor Inga-Lill. Efter hand blev han varse att hon skakat hand med Tage och Aina på Bommersvik, att hennes morfar och mormor faktiskt var med och grundade det Socialdemokratiska partiet i Sverige en gång i tiden, och att hon själv vid 75 års ålder ännu är politiskt aktiv hemma i Ångermanland.
Katt och särbo
Han sitter på balkongen i tvåan i Sundbyberg och klappar katten Majsan. Hans särbo Baptiste bor i Paris och ska flytta in nästa år.
Erfarenheten som homosexuell ger också insikter om att tillhöra en minoritet, tror han.
– Äldre upplever att andra har väldigt mycket åsikter om dem och ska fatta beslut om dem, det känner jag igen mig i. Det är de homosexuellas världshistoria, säger han med ett sötsurt leende.
Hösten 2021 valde USA en av de äldsta presidenterna någonsin. Joe Biden var 77 år, flera i hans stab är 65 plus.
– Han gör en stor insats. Han hade kunnat luta sig tillbaka. I stället lägger han sina pensionsår på att göra skillnad där det verkligen behövs. Han är ett föredöme.
Men när Jesper Lindholm tittade på partiledardebatten i Sverige inför valet 2018 så var de flesta i 30-årsåldern.
I Sveriges befolkning är snart 25 procent över 65 år. I riksdagen ligger andelen på 3 procent. En katastrof, tycker Jesper.
”Sverige behöver fler toppolitiker i samma ålder som Joe Biden”, skrev han i sin debattartikel i Dagens Nyheter, och han lyfte fram sin farmor som inspiratör.
Allt fler är friska längre
Jesper Lindholm jobbar med kommunikation i Botkyrka kommun, och har varit politiskt sakkunnig hos bland andra EU-parlamentarikern Marita Ulvskog i Bryssel, och på socialdepartementet. Han har lokala uppdrag för S i Sundbybergs kommun. Nyligen fick han och en partikamrat igenom en motion till S-kongressen, just om bättre representation för äldre.
‒ Sverige har uppnått så bra folkhälsa. Allt fler äldre lever längre och är friska längre. Arbetslivet i vissa branscher är snällare nu, man sliter inte ut kroppen lika mycket. Ändå finns en ålderdomlig bild av ett seniorliv bortom inflytande.
‒ Partierna vilar på att äldre engagerar sig, kokar kaffe, sitter i tingsrätter, i kommunala nämnder. De oglamorösa rollerna ger man med glädje till de äldre, men de ska hålla sig långt borta från ledarrollerna. Det är en stark orättvisa och en kapitalförstöring, säger han.
Uppmaning till de äldre:
− Ni har ett eget ansvar − våga kandidera och kräv er rätt!