Med peppande röst instruerar Christina: ”Sträck ut, sträck upp, lite till klarar ni”. Och hennes glada tillrop ger resultat, för framför henne gör sju pigga pensionärer knäböj, utfall, plankan, liggande simning och till sist jägarvila

Det är aldrig för sent att börja träna

Christina Håkansson, 80, började träna när hon gick i pension. I dag leder hon träning för seniorer fem gånger i veckan och hennes egna ryggproblem är som bortblåsta.

Ur en bärbar högtalare strömmar medryckande musik av Bruce Springsteen. Christina är i full färd med att leda en klass utomhus i Bara, lite öster om Malmö. Framför henne tränar sju deltagare, alla pensionärer.

Med peppande röst instruerar Christina: ”Sträck ut, sträck upp, lite till klarar ni”. Och hennes glada tillrop ger resultat, för framför henne gör sju pigga pensionärer knäböj, utfall, plankan, liggande simning och till sist jägarvila. En övning som minsann inte är någon vila utan innebär sittande med benen i 90 graders vinkel mot en stolpe (eller vägg). En träning som ger muskler på framsidan av låren, rumpan och vaderna.
– Vi behöver träna styrka, balans, rörlighet och kondition Det som kommer på köpet är att man blir piggare och gladare, stresståligare och får mer energi.
– I dag är jag starkare än någonsin, säger Christina Håkansson.

Träna för att bli äldre
Nyligen utsågs hon till Årets seniorinspiratör i Svedala kommun, där hon leder träningspass sedan flera år tillbaka.
– Det är ren egoism från min sida, säger hon och skrattar. Det är så bra för mig att leda klasserna för jag får både träning och sociala kontakter på köpet.

Sedan Christina Håkansson började träna regelbundet har hennes ryggproblem försvunnit. Under sitt arbetsliv har hon jobbat 40 år som tandläkare. Det var inte yrket som gav henne ryggproblem (hon var noga med god ergonomi) däremot hade hon en alltför svag bål som gav ryggbesvär vid felaktigt utförda vardagssysslor.
– För mig handlar det om att träna för att bli äldre och att ha kvar eller förbättra möjligheten till en god livskvalitet.

Lätt att bygga muskler
När hon började träna regelbundet insåg hon att det var ganska lätt att bygga muskler, också som lite äldre. Innan hon själv blev instruktör, gick hon på Friskis & Svettis ett par gånger i veckan och spelade gärna squash, badminton och löptränade.
– ”Senior power training”, styrketräning för oss äldre, ökar både musklernas styrka och snabbhet. Övningarna går ut på att snabbt dra ihop muskeln och sedan långsamt sträcka ut den. Knäböj är ett bra exempel, att gå ner långsamt och sedan resa sig upp snabbt.

Social samvaro
Träningen ger också en social samvaro. Efter de timslånga passen, som nästan aldrig ställs in, tar gänget ibland en fika för att umgås och lära känna varandra. Många har blivit goda vänner och håller lite koll på varandra. Sådant är också viktigt när man kommer upp i åren, menar Christina Håkansson.
– Träningen har påverkat mitt liv i allt jag gör. Jag har fått bättre hållning och jag orkar mer. Jag bor i ett hus med trädgård och att fixa därhemma både ute och inne är fortfarande en baggis för mig.

Christinas bästa träningstips

1. Bygg muskler genom att träna regelbundet. Det ska vara ansträngande, men du orkar mer efterhand.
2. Träna bålen – en stark och stabil bål ger god balans, rörlighet och kondition.
3. Boka in tid för träning – då blir det av. Du behöver regelbunden träning 2-3 gånger i veckan.
4. Träna ihop med andra. Det ger mer energi och man peppar varandra. Musiken ger härlig energi.
5. Skapa rutiner kring träningen. Träna allsidigt med styrka, rörlighet, balans, kondition och snabbhet.
6. Gör något roligt efter träningen tillsammans med dina träningsvänner. Ta gärna en fika ihop efteråt.
7. Träning ger ökad livskvalitet, förebygger sjukdom, minskar risk för fall och frakturer.

Russian twist stärker dina sneda magmuskler. Sitt ner med
böjda knän och knäppta händer, sedan lutar du dig lite
bakåt och lyfter fötterna. Spänn magen och hitta balans.
Vrid från sida till sida.

Låg planka, som stärker alla magmusklerna. Spänn magen
allt vad du kan genom att dra in naveln mot ryggraden. För
att stå stadigt aktiveras mängder av muskler i din kropp, som
ben, bröst, axlar och sätet.

Mountain climbers är en övning som får upp din puls.
Den stärker dina magmuskler och är också en nyttig
höftböjare.

Höftlyft är en bra övning som passar för alla åldrar.
Den ger styrka i lår, rumpa och bål.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen

Senaste artiklarna