Kaukasiska köttfärsjärpar med kanel och vitlök

Fyra avlånga järpar för två personer

2 personer
250 g blandfärs eller lammfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk kanel
Svartpeppar
Salt
1 ägg
2 msk hackad persilja

Finhacka vitlöksklyftan och pressa med knivbladet med lite salt (alternativt använd en vitlökspress).
Blanda alla ingredienser utom persiljan väl och forma avlånga järpar, platta ut lite och lägg en nypa persilja i mitten. Vik ihop och stek sedan i panna till fin färg.
Efterstek i pannan på svagare värme tills de är genomstekta.

Sås
Smetana eller crème fraiche
Svartpeppar
Salt
Citron

Till det passar en kall vit krämig sås av smetana eller crème fraiche med lite svartpeppar, salt och citron

Potatis i ugn
Småpotatis
Fetapst
Timjan
Flingsalt

Koka småpotatisar som trycks till lite med en gaffel så att de spricker upp.
Smör, fetaost i små bitar, timjan och flingsalt läggs på potatisarna som får gå ca 10 minuter på en plåt eller eldfast form i 225 graders ugn.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom