Räksoppa

En rätt att väl jämställa med den betydligt dyrare hummersoppan!

2 personer
1 1/2 hg oskalade räkor, ca 12 st stora
1 gul lök eller schalottenlök
1 bit morot, ca 5-10 cm beroende på tjocklek
1 bit rotselleri, lika mycket som morot
2 msk smör
1 tsk tomatpuré
5 krossade vitpepparkorn
5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde och helst även 1-2 msk konjak, den fyller upp smaken

Skala räkorna och fräs skalen tillsammans med en hackad lök, finhackad morot och rotselleri i smör.
Tillsätt krossad vitpeppar, tomatpuré, vatten och smula ner buljongtärningen och koka allt i 15 minuter. Sila bort skal, rotsaker och kryddor i durkslag.
Tillsätt grädden och koka upp igen i ca 10 minuter. Tillsätt cognac och smaka av med peppar och salt om det behövs. Fördela räkorna i tallrikar och häll på soppa och servera.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom