”Den vackraste bild jag i minnet bär
Det är av min älskade moder kär
Den bilden mig följer vart än jag går
Och bliver allt klarare år från år!”
E.E"

Vykort till mamma

Det har skickat morsdagskort sedan börjat av 1900-talet. Värdefulla rariteter för dem som har dem sparade idag. Men dessa äldsta är mycket svåra att hitta. Bara några få välsorterade antikvariat kan ha något ex kvar. Utom Leopolds antikvariat som har blivit lite av expert på dem.

Mordagskort är inte så lätta att få tag på De började säljas kring förra sekelskiftet. Nådde sin kulmen på 1920-talet och planade sedan ut.

– De första, så kallade Neveau Art, kanske man kan få betala någon tusenlapp för, men de flesta går för 50-100 kronor, säger Henrik Leopold som äger antikvariatet.

Mest åtråvärd bland illustratörer i Sverige är Jenny Nyströms morsdagskort. Hon tecknade inte bara tomtar. Tryckte gjorde oftast bokförlagen, den vanligaste av dem var Elissons konstförlag. Själv förärade inte Henrik sin mamma med ett morsdagskort.

– Nej jag visste inte att de fanns när jag var ung. Men jag skickade alltid julkort till henne och pappa, avslutar Henrik.

En bit upp på Sturegatan i Stockholm, inte långt från Kungliga biblioteket, ligger Leopolds antikvariat. Det mest välrenommerade i sitt slag i Sverige. Var och varannan gatuflanör stannar till här för att titta på de gamla vykorten i skylfönstret. Inne bakom disken står ägaren själv, Henrik Leopold.

– Det var pappa som startade det hela för 50 år sedan nere i Sturegallerian. Men då bara med några boklådor. Han hade nog trott att det bara skulle bli böcker, men med tiden fick han in massor av vykort, säger Henrik

På sjuttiotalet var det ingen som brydde sig om gamla vykort. Man slängde dem högvis. Men pappa Owe var förutseende och köpta alla han kom över. På auktioner och i dödsbon Snart blev han känd som Sveriges största vykortsantikvariat.

– I dag är vi nog Europas största.

Efter lokal på Regeringsgatan flyttade man till Sturegatan 44. Henrik själv hjälpte sin pappa några somrar och övertog sedan verksamheten när Owe blev pensionär. Hit letar sig nu folk från hela världen. Främst samlare, men även folk från reklambyråer, film och teater, släktforskare, modemänniskor samt författare och konstnärer på jakt efter uppslag och motiv. För här finns bland mängden av vykort även böcker, tidskrifter filmstjärnor, spelkort och filmaffischer, autografer bokmärken, gamla frimärken och biljetter.

– De flesta är nog 55+ kan man påstå. Många har någon liten samling hemma och börjar i den pensionärsåldern ta sig mer tid att samla helhjärtat.

Text Karl-Gustaf Mattsson

Senaste artiklarna