Moderaternas dag i Almedalen
Nu är Almedalsveckan i gång på allvar. Som sig bör kommer alla partiledare att hålla tal under veckan. Först ut är statsminister Ulf Kristersson.
Vi gör som vi brukar och räknar hur många gånger orden äldre, pension och ålderism finns med i partiledarnas tal. I Ulf Kristerssons fall blir siffrorna 0, 1 och 0. Det enda vi får höra om pensioner är följande:
”Även välfärden står inför sina tuffaste år på många år. Allt från skolmat till läkemedel kostar mer, och det gör även pensionerna.”
Någon förklaring av vad som menas med att pensionerna kostar mer ger inte statsministern, men i sitt tal lovar han att välfärden ska prioriteras i höstens budget.
Ulf Kristersson inleder sitt tal med att berätta om Harpsund, där han har träffat flera före detta statsministrar under sitt första år på posten, och hur han vill vårda Almedalen som en fast punkt i en rörlig tid. Han nämner både Tage Erlander och Palme och hur han vill ”… samlas runt lägerelden och grilla korv – precis som vi gjorde på Harpsund. Så vill jag fortsätta leda Sverige.”
Det tragiska mordet på Ing-Marie Wieselgren under förra årets Almedalsvecka tar han förstås också upp och hon hedras med en tyst minut.
Sedan får vi veta att antalet kvotflyktingar har minskat med 80 procent, att straffen för olaga tvång, hot, rån och utpressning skärps, att fängelserna byggs ut, att hushållen har fått 55 miljarder i elstöd, att kunskapsskolan ska återupprättas med riktiga böcker, att det får byggas nya kärnkraftverk i Sverige från och med nästa år och att det militära och humanitära stödet till Ukraina har ökat kraftigt.
Nu, halvvägs in i talet, kommer Ulf Kristersson in på det som han uppehåller sig vid under restan av sitt tal – det ökande våldet i samhället och att det kryper neråt i åldrarna.
Han vill att i Sverige ska ”… fler barn göra klassresan till KTH och färre barn göra kåkresan till Kumla.”. Ett av statsministerns förlag är att hjälpa fler att axla sitt föräldraansvar. Han säger att regeringen kommer att tillämpa en selektiv socialpolitik eftersom dagens sociala problem inte ser ut som förr.