Ingen otursdag

Snart är det fredagen den trettonde – den klassiska otursdagen. Men att olyckan är närmare denna dag stämmer inte, snarare tvärtom.

Fredagen den trettonde anses av hävd vara en otursdag. Men så är inte fallet, det visar försäkringsbolaget Folksam i en ny undersökning.

Under de senaste tio åren har Folksam gått igenom tre miljoner skador som har inträffat på fredagar som infaller just den trettonde i en månad. De har tittat på skador som har anmälts inom ramen för allrisk-, bil- och personförsäkringar. Statistiken visar att antalet skador som inträffar denna dag faktiskt är lägre än under andra fredagar.

Allriskskador, även känt som drulle, minskade med tolv procent, medan personskadorna gick ner med sex procent. Även personbilsskadorna minskade, men bara med fyra procent.

– Vi är helt enkelt inte mer otursförföljda fredagen den trettonde. I själva verket är det helt tvärtom, de skador som anmälts till Folksam fredagen den trettonde under det senaste decenniet har faktiskt minskat. Det är möjligt att vi för säkerhets skull är lite extra försiktiga och skrockfulla just den dagen, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.

Varför är då fredagen den 13 ansedd som en otursdag? Talet tretton anses inom många kulturer bringa olycka. Den kan möjligen komma sig av att det var 13 personer vid bordet under Jesus sista måltid. Och att just fredagen pekas ut som en olycksalig kan då i linje med det komma från det faktum att Jesus korsfästes på en fredag.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelar också att det inte sker fler olyckor än vanligt under fredagen den trettonde, även om det finns avgörande historiska händelser som har inträffat denna dag:

Fredagen den 13:e maj år 1927 är känd som den svarta fredagen. Det var då den tyska aktiemarknaden kollapsade, någon som anses vara en bidragande orsaken till den stora depressionen på 30-talet.
• Den så kallade Catalinaaffären inträffade fredagen den 13:e år 1952 när ett svenskt sjöräddningsflygplan sköts ner av sovjetiskt militärflyg över internationellt vatten.
Fredagen den 13:e år 1972 störtade ett flygplan från Uruguay i Anderna. De 16 personer som överlevde kraschen tvingades till kannibalism för att klara sig.
Fredagen den 13:e år 2012 gick kryssningsfartyget Concordia på grund utanför den italienska kusten och 32 personer miste livet.
Fredagen den 13:e år 2029 passerar asteroiden 99942 Apophis på 2 900 mils avstånd från Jorden. Det är närmare än var många satelliter befinner sig.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna