Borsjtj – rödbetssoppa från Ukraina

4 personer

100 g normalstora rödbetor
100 g potatis
1 1/2 liter buljong, gärna kött eller höns
1 morot
1 gul lök
1 klyfta vitkål, spetskål eller savojkål, ca 100 g
1 vitlöksklyfta
1 tomat eller 1/2 burk skalade tomater eller 3 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
2 msk matolja
Till serveringen: Smetana och lite hackad dill

Förkoka hela rödbetor med skal nästan mjuka.

Hacka löken och strimla vitkålen. Fräs lätt i olja i en gryta och krydda med svartpeppar.

Skala och skär potatisen i bitar. Skär de kokta och skalade rödbetorna i stavar och tillsätt dem i grytan och krydda. Tillsätt buljongen och koka upp och låt koka på svag värme tills potatisen är färdig.

Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och tomaterna eller tomatpurén och koka några minuter. Smaka av och krydda vid behov.

Servera gärna med en klick smetana och en dillkvist.

Tips!
Det finns många olika recept på denna goda soppa. En del har även bönor i soppan. Vissa har i röd paprika. Selleri förekommer också. Har man tid gör man en egen köttbuljong på kanske oxlägg.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom