Nyttiga kantarellen


Ett helgtips är att ge sig ut och plocka kantareller, som det finns gott om i skogarna i år. Den härliga kantarellen har många hälsofördelar, den är till exempel är en av få växter som innehåller rikligt med D-vitamin.

Tänk en kantarelltoast eller en härlig kantarellsås! Denna underbara svamp är inte bara lätt att känna igen, den är också en veritabel hälsoinjektion för kroppen.

Förutom att kantarellen hör till en av de godaste matsvamparna är den rik på D-vitamin, som är viktigt för skelettet och för immunsystemet. Kroppen behöver även D-vitamin för att ta upp kalcium. Kantarellen är en av få naturliga källor till vitamin D2, medan fet fisk och ägg innehåller vitamin D3.

Andra fördelar med kantareller är att de innehåller mycket fibrer och att de är rika på koppar, något som kroppen behöver för att ta upp järn, men som även påverkar ämnesomsättningen och hjärnhälsan.

Kantareller innehåller även mycket antioxidanter som hämmar inflammation i kroppen samt speciella kolhydrater som hjälper till att skydda celler från skador.

Se dock upp med kantareller som växer intill vältrafikerade vägar och industriområden. De kan innehålla höga halter av tungmetaller och andra skadliga föroreningar.

Om helgens väder tillåter är det bara att ta på stövlar, leta upp en korg och ge sig ut i svampskogen. Se till att bara plocka svamp som du är absolut säker på vilken sort det är.

Rensar gör du enklast genom att lägga svampen i en bunke och pudra kantarellerna med lite vetemjöl. Häll på kallt vatten och rör om försiktigt. Häll av vattnen och skölj av vetemjölet.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna