Var tredje kvinna över 75 använder inte internet

En av tre kvinnor som är 75 år eller äldre är ickeanvändare av internet. Det framgår av rapporten Svenskarna och internet 2024 från Internetstiftelsen.

Att var tredje kvinnlig 75-åring är en ickeanvändare innebär att de aldrig använder internet. De beskriver sig själva som att de tillhör den pre-digitala generationen som har haft svårt att hänga med i utvecklingen, särskilt efter att de gick i pension.

Lägger man sedan till de som i rapporten betecknas som sällananvändare, det vill säga personer som inte använder internet dagligen, visar det sig att över hälften av alla kvinnor över 75 år aldrig eller sällan använder internet.

Bland männen i samma ålder är det knappt var fjärde som säger sig aldrig använda internet, medan var femte gör det ibland.

Siffrorna kan jämföras med personer födda på nolltalet. Där är internetanvändningen uppe i 100 procent bland både män och kvinnor. Alla svenskar under 25 använder alltså internet varje dag.

Även bland de som är något äldre är internet numera en viktig del av vardagen. Bland de 60-talister som börjar gå i pension snart är det bara några få procent som aldrig eller sällan använder internet.

Av de två tredjedelar av kvinnor över 75 år som dock använder internet kan tre av fyra använda internet utan större problem. De behöver hjälp vid enstaka tillfällen eller inte alls. Männen i samma ålder behöver något mindre hjälp.

Ladda ner hela rapporten Svenskarna och internet 2024.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna