Bästa hundkommunen

Med två kliniker som erbjuder avancerad djursjukvård, många restauranger som välkomnar hundar och gott om sociala tjänstehundar tar Uppsala hem årets utmärkelse Sveriges bästa hundkommun.

Uppsala går från ingenstans till att bli den bästa hundkommunen i Sverige. Förra året var inte Uppsala ens med på tio i topp-listan över de bästa hundkommunerna i Sverige, men i år petar Uppsala ner förra årets vinnare Varberg till andraplatsen.

Det är försäkringsbolaget Agria som varje år intervjuar hundägare för att kora det bästa kommunen att bo i för den om har hund.

– Som hemstad för landets enda utbildningar för veterinärer och djursjukskötare är tillgången på kunskap om djur och djurhälsa helt unik. Kommunen ligger också i framkant när det gäller användningen av sociala tjänstehundar i olika verksamheter, säger Patrik Olsson som är hundexpert på Agria.

Kommunerna har poängsatts enligt sex områden och fått en totalsumma på en skala om 0-6, och därefter har de rangordnats utifrån per 1 000 hundar som bor i kommunen.

Årets extra kategori är användningen av sociala tjänstehundar inom exempelvis skola, äldreomsorg och vård i kommunen.

De sex utvalda områden som har bedömts:
1. Veterinärkliniker som är öppet på dagtid
2. Veterinärklinker som håller öppet om dygnet runt
3. Närhet till skog och natur
4. Kurser för att träna och utbilda hunden
5. Restauranger och fik som välkomnar hundar
6. Kommunala hundrastplatser

Text Markus Dahlberg Foto Agria

Senaste artiklarna