Yrsel

Yrsel blir allt vanligare ju äldre vi blir. När man hör och ser sämre fungerar balansorganen sämre. Men det går att råda bot mot åldersyrsel, liksom de flesta andra orsakerna till yrsel, lugnar yrselexperterna.

Det är en skrämmande upplevelse när hela världen börjar snurra och benen inte längre bär. Då kan det vara bra att känna till att yrsel är den tredje vanligaste orsaken till att vi söker vård, bara smärta och trötthet är vanligare. Uppåt 20 procent av vuxna uppger att de har problem med yrsel.

– Hjärnans förmåga att samordna signaler förändras allt eftersom vi blir äldre. Därför blir yrsel allt vanligare ju äldre vi blir, säger läkaren Christian Geisler, specialiserad på hörsel- och balansrubbningar.

Han driver Yrselcenter i Stockholm och informationssajten Yrsel. I sin bok ”Det snurrar – allt om yrsel och balanssjukdomar” (Bazaar förlag) reder han och kollegan Mikael Karlberg ut de flesta frågor om yrsel och störningar i balansorganen.

Yrsel är ingen sjukdom i sig, utan ett symtom som kan ha många olika orsaker. Det kan vara så enkelt som att du reser dig för snabbt och drabbas av blodtrycksfall eller reagerar på ett läkemedel. Känslomässig stress, oro och ångest är ett annat vanligt tillstånd. Men det kan också vara långt mer komplext.

– Det går inte att mäta yrsel med instrument eller blodprov, utan det är en helt individuell upplevelse. Därför är yrsel också svårdefinierat, säger Mikael Karlberg.

Läs hela artikeln i Här&Nu 5/2024 på sidan 26.

Text Margaretha Eldh Foto Gettyimages

Senaste artiklarna