Gratinerade musslor i skal som passar bra i påskbordets ägguppläggningsfat.

Gratinerade blåmusslor

2 personer
1 nät blåmusslor (ca 30-40 st)
Räcker till att både gratinera och till en soppa
3-4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 gul lök, finhackad

Skölj musslorna i kallt vatten och borsta av dem.

Knacka på öppna musslor så att de sluter sig. Om inte ska de kasseras.

Koka upp buljongen med lök och tillsätt musslorna. Koka i minst 5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.

Släng de musslor som inte öppnat sig efter cirka 8 minuter.

Spara och sila spadet till soppa.

Gratinering

50 g smör
1 äggula
I msk hackad gul lök
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl hackad persilja
1 dl ströbröd
2 msk riven ost
Vitpeppar
Salt

Ta upp musslorna och låt svalna. Ta ur dem ur skalen men lägg tillbaka i ena skalhalvan.

Blanda ingredienserna till gratineringen och lägg på den på musslorna. Doppa fingrarna i kallt vatten och släta ut gratängmassan, toppa med riven ost.

Sätt ugnen på 275 grader och gratinera musslorna till fin färg i 5-8 minuter

Servera direkt.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom