Burfångade havskräftor är ett bra miljöval och de smakar extra gott så här års. Förstärk med ett gott bröd till en fullödig måltid.

Lyxig sallad på havskräfta

2 personer
4 kokta havskräftor, drygt 300 g
Sallad
Dill
1/2 citron i två klyftor
1 gul lök i tunna skivor
1 bit grön paprika eller gurka
1 tomat

Vinägrett

1-2 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk olivolja
1 liten pressad vitlöksklyfta,
Svartpeppar
Salt
1 tsk hackad dill

Blanda ingredienserna till vinägretten i ett glas och servera till salladen.

Skala förslagsvis tre av kräftorna; vrid av sköldarna och skrapa ur smöret och eventuell rom, bänd upp stjärtskalet och tag ut hela stjärten och dela på den och tag bort den svarta strängen.

Lägg upp de skalade delarna, hela klor och eventuellt en tills vidare orensad kräfta och sallad, tomat, lök, paprikan/gurkan, citron. Dekorera med dill och kanske andra grönkryddor.

Servera med vinägretten.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom