Denna bild är skapad av AI-programmet Adobe Firefly.

1 av 4 använder AI

Var fjärde svensk över 16 år har under de tre senaste månaderna använt sig av artificiell intelligens för att skapa texter, bilder eller filmer. Det visar ny statistik från Statistikmyndigheten SCB.

25 procent av Sveriges befolkning i åldern 16 år eller äldre, motsvarande 2,1 miljoner personer, har använt generativa AI-verktyg under de senaste tre månaderna.

Generativ AI är en teknik som på egen hand kan generera innehåll av olika slag, till exempel skriva texter eller skapa bilder.

Ett exempel är bilden här ovan. Den är skapad av företaget Adobes AI-tjänst Firefly. Genom att skriva in texten ”pumpa på månen med tre dansande hundar” skapade tjänsten tre bildförslag på några sekunder. Bilden föreställer precis det den ska, men vid en närmare studie går det att hitta ett antal underligheter.

En område där generativ AI märks mindre är skrivna texter. Stycket nedan är skapat av AI-tjänsten Chat GPT.

För att säkerställa en trygg och värdig ålderdom är det avgörande att samhället investerar i pensionärers ekonomiska villkor. Genom att skapa en hållbar pensionssystem och stödja individers möjlighet att spara kan vi förbättra livskvaliteten för våra äldre och visa dem den respekt de förtjänar efter ett långt arbetsliv.

Dessa verktyg och många fler som används allt flitigare i samhället finns lätt tillgängliga på internet.

Enligt undersökningen från SCB är män mer benägna att använda AI-verktyg än kvinnor. Yngre är också mer frekventa användare än äldre. I åldersgruppen 16-24 år har över 60 procent av männen använt generativ AI under de tre senaste månaderna.

Text Markus Dahlberg Foto Adobe Firefly (AI)

Senaste artiklarna