Ökad brandrisk under jul och nyår

December och januari är den tid på året då det sker flest bostadsbränder i Sverige. När fler tänder levande ljus och eldar i öppna spisar/kaminer ökar brandrisken.

Jul- och nyårshelgerna innebär julgran, knäck och mys, men det är också den tid då flest bostadsbränder inträffar.

Under december och januari får SOS Alarm 1400 larmsamtal om bostadsbränder, vilket är 20 procent fler än övriga månader.

Brandskyddsföreningen gör oss uppmärksamma på fem brandrisker under julen och tips på hur de kan förhindras:

1. Spisen
Det är lätt att tro att det är alla levande ljus som är den största faran så här års, men enligt Brandskyddsföreningen startar en av fem bränder i köket. Håll alltid koll på spisen och lämna inte köket när du lagar mat. Det är lätt att glömma bort tiden. En spisvakt kan vara ett bra alternativ om det finns risk att spisen glöms på.

Det är bra att ha en brandvarnare i närheten av köket. Tänk också på att julstäda även spisen och spisfläkten. Om det börjar brinna på spisen ska du ALDRIG använda vatten. Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock på en kastrull eller med en brandfilt.

2. Julbelysning
Elfel är en vanlig brandorsak. Använd inte gamla elljusstakar och andra elektrisk produkter med sladdar som känns torra och spröda. Kontrollera att det du kopplar till ett vägguttag inte glappar och släck ALLTID julgransbelysningen genom att dra ur kontakten – inte genom att skruva ur en lampa. Använd gärna förlängningsdosor med strömbrytare, så är ett enkelt att släcka belysningen.

Om det börjar brinna i en elprodukt ska du alltid dra ut kontakten till den innan du släcker elden. Med en pulversläckare minskar risken för stötar.

3. Levande ljus

Levande ljus är mysigt, men bara om du är i rummet där de är tända. Kom ihåg att blåsa ut dem om alla lämnar rummet. Använd inte torr mossa i en adventsljusstake och placera inte levande ljus så att det finns risk för att gardiner, växter eller annat ska ta eld.

Med små barn eller husdjur i hemmet ökar risken för att ljus ska välta. Återigen – lämna inga levande ljus utan tillsyn.

Marschaller får bara användas utomhus. För att släcka en marschall måste elden kvävas med exempelvis ett lock. Använd INTE snö eller vatten!

4. Julgranen
En torr julgran kan övertändas på några sekunder. Temperaturen stiger då snabbt till 800 grader och då börjar hela rummet brinna. Se till att julgranen alltid står i vatten. Om möjligt försök vänja granen vid värme innan du tar in den, kanske genom ett par dagar i garaget eller i ett förråd. Då ökar chansen att den tar upp vatten när den väl kommer in i värmen.

Ha aldrig levande ljus i en gran och ställ den inte för nära en öppen spis eller kamin. Kontrollera att alla ljusslingor är hela och att inga sladdar är skadade. Tänd inte tomtebloss när en gran.

5. Elda rätt
Lägg inte in för mycket ved i brasan, tre kilo i timmen är en bra grundregel. Använd alltid gnistskydd och förvara inte brännbart material i närheten av eldstaden. Elda bara med torr ved för att slippa sot, som kan leda till överhettning. Elda inte med målat eller tryckimpregnerat virke – kemikalierna kan ställa till det i skorstenen och utgöra en fara.

Aska kan glöda i flera dygn. Töm därför askan i en plåthink med lock och först när du är helt säker på att det inte finns glöd i askan kan du hälla en i den plastpåse som läggs i soptunnan.

Text Markus Dahlberg, Brandskyddföreningen Foto Gettyimages

Senaste artiklarna