Höjd pant

Efter sommaren höjs panten på dryckesförpackningar. Målet är att få fler att panta ännu mer.

I höst höjs panten på dryckesförpackningar av plast (PET) och aluminium. Den nya panten för en aluminiumburk och en liten PET-flaska blir två kronor, medan panten för en stor PET-flaska blir tre kronor. Förpackningar med de nya pantbeloppen finns i handeln från och med början av september.

Panten för alla förpackningar från tiden före höjningen påverkas inte. Det är det pantbelopp som står på förpackningen som gäller, det går alltså inte att spara dagens pantflaskor och hoppas på att få mer pant för dem i höst.

Värt att notera är att det finns ett sista datum för att panta flaskor med de ”gamla” pantbeloppen. För att panten på en förpackning ska gälla måste produkten vara aktiv. I praktiken innebär det att panten gäller i två år, sedan är förpackningen för gammal och kan inte pantas längre. Eftersom det i handeln kommer att finnas förpackningar med de gamla pantbeloppen fram till den 31 december 2026, är det sista datumet för att panta ”gamla” förpackningar den 31 december 2028.
Den som har säckar med pantflaskor har med andra ord drygt 3,5 år på sig att panta dem.

Enligt Pantamera pantade svenskarna över 2,8 miljarder förpackningar under 2024. Det är i snitt 270 burkar eller flaskor per person. Det innebär också att 87,6 procent av alla pantbara förpackningar pantades, vilket är en bit från målet på 90 procent. Med den höjda panten är förhoppningen att fler börjar panta så att det målet uppnås.

Bäst på att panta är invånarna i Värmlands län med 478 pantade förpackningar per person. Sämst är Stockholm, där motsvarande siffra är 223.

Text Markus Dahlberg Foto Pantamera/Anders Ristenstrand