Cancerpatienter fick snabbare vård i utlandet
De långa väntetiderna för cancervård i Sverige fick Torsten Lundberg, 88, och Per Fagerlund, 77, att söka vård på andra sidan Östersjön. De ångrar sig inte en sekund, och känner att de har fått livet tillbaka.
Livet är för dyrbart för att man ska ta några onödiga risker. Så resonerade Per Fagerlunds barn när de fick veta att deras pappa tidigt 2014 fått diagnosen prostatacancer. Därför stöttade de honom fullt ut i hans beslut att söka vård snabbt. I det egna landstinget fick han beskedet ”vi återkommer”, men hörde sedan ingenting på flera månader.
– Jag hittade Docrates Cancersjukhus i Helsingfors på nätet, och hörde av mig till dem eftersom jag ville få en second opinion. Den svensktalande sköterskan, som efter att ha fått tillgång till mina journaler, uppmanade mig att komma över omgående för en magnetröntgen, säger Per Fagerlund, pigg och välmående tre år efter behandlingen.
Kunde behandlas omgående
Per Fagerlund tvekade inte att åka över till cancersjukhuset, där magnetröntgen visade att tumören hade vuxit, och nu var på väg att utveckla sig utanför prostatan. Han hade redan på hemmaplan fått veta att han hade rätt att få behandlingen betalad via EUs patientrörlighetsdirektiv, och tyckte därför att det var ett enkelt beslut att fatta.
– Jag hade fortfarande inte fått någon tid på Sahlgrenska, som är mitt hemsjukhus. Här, i Helsingfors, kunde behandlingen påbörjas omgående, säger Per Fagerlund, som fick en behandlingsplan med åtta veckors daglig strålbehandling.
Via sjukhuset fick han bostad på lägenhetshotellet i närheten, och eftersom han då, precis som nu, var starkt engagerad i ett projekt för att tillsammans med forskare från Chalmers och sjöfartsnäringen jobba för en miljövänlig och effektiv sjöfart, tillbringade han tiden med att, efter den dagliga strålbehandlingen, arbeta i sin lilla lägenhet.
– Och utforska det vackra Helsingfors, förstås, säger han och skrattar.
Aggressiv cancer
Också för 88-åriga Torsten Lundberg var det tack vare barnen – och svärdottern Helena, som han sökte vård i vårt östra grannland. Han hade blivit allt mer orkeslös och var i riktigt dåligt skick när han övertalades att kliva ombord på planet till Helsingfors för en första undersökning.
– Det visade sig att min cancer hade spridit sig och att jag vid det här laget led av en aggressiv, metastaserad cancer, säger Torsten Lundberg, som inte har många minnen från den här första tiden på sjukhuset.
Det här personliga bemötandet betydde väldigt mycket för mig.
Med sig hade Torsten Lundberg sin son Björn, som kunde sköta sitt jobb på distans under den åtta veckor långa behandlingsperioden, för att vara på plats och stötta sin far.
– Jag vilade mycket, eftersom jag var så trött, men hade ändå stort utbyte av de dagliga mötena med de andra patienterna i väntrummet.
Väl omhändertagen
Att både Per Fagerlund och Torsten Lundberg under hela behandlingsperioden hade samma vårdteam var en stor trygghet. De visste varje dag vem de skulle träffa, och att teamet hade total inblick i deras respektive sjukdomshistoria. Inget riskerade att falla mellan stolarna, och om de hade någon fråga eller fundering visste de vem de kunde höra av sig till.
– Det här personliga bemötandet betydde väldigt mycket för mig, och innebar att jag kände mig väl omhändertagen och i säkra händer, säger Torsten Lundberg.
Försäkringskassan ersatte
Hans tillstånd vände, sakta men säkert. Dagen före julafton 2015 var han färdigbehandlad och förutom att hans PSA-värden hade sjunkit, hade han även gått ner tolv kilo i vikt och kände sig som en ny människa.
Både Per Fagerlund och Torsten Lundberg fick via försäkringskassan ersättning för utläggen för vården, och behövde endast betala för resorna, boendet och uppehället.
- Vård i annat EU-land:
Med anledning av EUs patientrörlighetsdirektiv och en ny svensk lag som gäller sedan 1 oktober 2013, har möjligheterna till ersättning för planerad hälso- och sjukvård och tandvård utomlands ökat. Med planerad vård menas sådan vård som inte är akut. Du som patient måste betala för vården på plats. Du ansöker sedan hos Försäkringskassan om att få ersättning i efterhand.
Ersättningen utgår från vad motsvarande vård skulle ha kostat i Sverige, och man kan inte få ersättning för boende, uppehälle eller resor.