Så klarar de krisen

Hur klarar man sig i det egna hushållet om samhället drabbas av en katastrof: storm, översvämning, terrorbrott? Solveig Aplander Rosencrantz och Anna-Kerstin Arvidsson är båda pensionärer och lottor i den Svenska Lottakåren. Sedan några år tillbaka håller de kurser om hur du klarar dig om det blir kris. Viktigast är batteridriven radio, mat och vatten för 72 timmar.

Solveig har varit lotta sedan i 20-årsåldern. De senaste 30 åren har hon varit ordförande för Helsingborgs armélottakår. Anna-Kerstin har varit lotta i 50 år och är numera tillförordnad kårchef i Landskrona. Tillsammans föreläser de om knepen som gör att man på bästa sätt klarar av en kris som drabbar samhället. Ett arbete som sponsras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Solveig och Anna-Kerstin listar allt som bör finnas i hemmet för att klara sig under minst 72 timmar. Det är också något som Civilförsvarsförbundet förordar.
På matrumsbordet hemma hos Solveig har de dukat upp med matvaror och förnödenheter som bör finnas i varje hem. Listan på proviant och attiraljer är ganska lång.

Alla har eget ansvar
– Det handlar om ett gediget krispaket. Många människor känner en oro i dag över vädret som verkar förändras med översvämningar och stormar, och över ökande terrorism och sabotage, säger Anna-Kerstin.

För två och ett halvt år sedan gick damerna en kurs till självhjälpshandledare i ämnet ”När det oväntade händer”. De fick lära sig om civil beredskap och om vilket ansvar en individ själv har för att klara sig om det blir kris i samhället.
– Alla har faktiskt ett eget ansvar och det går inte att bara lita till samhället, säger Solveig.
Hur ska man då gå tillväga om det blir strömavbrott, brist på vatten, eller om det sker ett utsläpp eller annan katastrof?
– Först och främst ska man hålla sig informerad via lokalradion och för att göra det vid ett elavbrott gäller det att ha batterier i reserv liggande hemma, säger Anna-Kerstin.

Vattnet håller länge
I hushållet bör finnas en femliters-dunk med vatten. Hur länge vatten håller sig beror på hur rent det är från början.
– Om man förvarar vattnet kallt och mörkt håller det sig fräscht längre, upp till ett halvår, säger Solveig.
Hemma hos Anna-Kerstin och Solveig finns brandvarnare och spritkök, och tomma dunkar för att fylla på nytt vatten från vattenstationer om det skulle behövas.
– Om det blir kris, ta kontakt med släktingar och grannar, se alltid till att ha möjlighet att ladda mobilen med en billaddare eller laddade batterier, en powerbank, avslutar Anna-Kerstin.

  • I ditt krispaket hemma bör finnas:
    Ficklampa och radio, som går på batteri, eller drivs med dynamo. Mobilladdare. Mobiltelefon. Mat (se separat lista). Tändstickor. Värmeljus. Pannlampa. Termos. Brandsläckare. Brandfilt. Liggunderlag. Sovsäck. Proppar/säkringar. Våtservetter. Desinfektionsmedel för vatten ”Katadyn Micropur”.
  • Viktigt om vatten
    Ha vattendunkar hemma. (Byt ut vattnet var tredje månad).
    Ha en petflaska med färskt vatten liggande i frysen.
    Vid vattenkris: Ta vatten ur toans cistern (det är faktiskt rent).
    Vid vattenkris: Rena vatten genom kaffefilter, kokning eller med vattenreningstabletterna ”Katadyn Micropur”.
  • Mat du bör ha hemma:
    Tillräckligt med mat för minst fem dagar.
    Livsmedel med lång hållbarhet. Tänk: Konserver, soppa, torrmjölk, hårt bröd, kex, pasta, russin, nötter.

 

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen