Miljarder extra till pensionärerna
Valrörelsen har tagit ordentlig fart och flera vallöften gäller äldre. Statsminister Stefan Löfven, S, lovade i sitt första majtal att fyra miljarder ska läggas på höjd pension till pensionärer med låg pension. Mest får de i spannet mellan 11 000 och 14 000 kronor. De ska enligt förslaget få 600 kronor mer i pension varje månad.
Förbundets inställning är att det inte är rimligt att en person som arbetat hela livet bara ska få någon hundralapp mer i månaden än den som aldrig jobbat. Så liten kan skillnaden vara mellan den som får garantipension och den som har pension efter ett helt livs arbete i ett låginkomstyrke inom vård och omsorg.
– För många av våra medlemmar är det här inte bara en plånboksfråga, utan också en fråga om rättvisa. Att man nu tydligt visar från regeringen att man faktiskt sätter värde på våra pensionerade låginkomsttagares arbete, det är en viktig markering, säger Berit Bölander.
Uppvärdera låginkomsttagare
Hon menar att låginkomsttagarnas arbetsinsatser måste uppvärderas i pensionssystemet.
– Det här är något som vi har påtalat med en papegojas envishet i flera år. Och så plötsligt ger arbetet äntligen resultat. Det här visar att saker och ting går att förändra och att vår röst är att räkna med, säger Berit Bölander.
Vallöftet innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionerna för dem med allmän inkomstgrundad pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller sex av tio pensionärer i Sverige.
I sitt tal tog Stefan Löfven också upp att S vill öka antalet anställda i vården 14 000 fram till 2022 och att man vill anställa 10 000 fler poliser till 2024.
För dem med allra sämst pension har regeringen redan tidigare aviserat en höjning av garantipensionen.
Fast läkarkontakt
Även socialminister Annika Strandhäll, S, vill öka tryggheten för de äldre. Hennes förslag är att den som söker vård ska få tillgång till en fast läkarkontakt. Detta menar hon ökar tryggheten, särskilt för de äldre.
– Äldre kommer att vara bland dem som är först i kön för att få en fast läkare, då de ofta har många olika vårdkontakter och stora vårdbehov, säger Annika Strandhäll.
Med en fast läkare ska det finnas någon som har ett samordnande helhetsansvar för patientens vård, och koll på tidigare besök och sjukdomshistoria. Det ska bidra till kontinuitet, trygghet och att man vet vem man ska ringa när man behöver. Det är särskilt viktigt för äldre, anser hon.