Vår tid är inte unik
Under läsning om Romarrikets historia visade det sig att allt det som vi har i dagens samhälle redan fanns i antikens Rom. Påståendet kan verka tillspetsat- naturligtvis körde inte antikens romare omkring i bilar eller talade i telefon – men det gav ändå en tankeställare.
Jag slås många gånger av hur utvecklade arrangemang och ingående kunskap om mycket i omvärlden som tidigare kulturerna och samhällena redan har haft före oss.
Däremot reagerar jag oftast med en inre suck till påståendet att vi just nu lever i en brytningstid. Nyss var det mobiltelefonen som sades revolutionera världen, därefter kom de sociala medierna och dessa dagar är det tingens internet (loT- Internet of Things) som ska förändra vårt liv i grunden.
Men datorn har hjälpt oss redan i över sex decennier och blickar vi ytterligare några generationer bakåt ser vi att innovationer såsom radion, flygplanet, (tråd-) telefonen och tv-apparaten innebar minst lika stora förändringar i samhället som dagens nyskapelser bidrar med.
Elektricitet, allmän läroplikt, bättre sjukvård och maskiner av olika slag var likaså nyheter som för länge sedan började förflytta människan in i modernare tider.
Ändå tackar jag för landvinningarna. Inte skulle jag vilja genomgå en kirurgisk operation utan bedövning- eller ens knacka ner mina texter på skrivmaskin.
Framför allt i fråga om värderingar känns det förflutna unket redan om vi backar 15-20 år i tiden. Jag tänker till exempel på hur inställningen till jämställdhet, könsroller och hierarkier förändrats.
Vår tidsålder är inte unik, men den är den bästa hittills.
Läs fler inlägg på Seniorvärlden.