Svårt att få låna efter 67
Belåna huset och ha lite kul för pengarna? Känns inte det lockande?
Men det är svårt att få banklån när man är pensionär. Omöjligt är det dock inte, och här tipsar vi om några olika sätt att fylla plånboken. Och varnar för en genväg.
En lågt belånad villa eller bostadsrätt är värd en massa pengar.
Men de sitter fast.
Så hur ska man få loss pengar till nytt kök, jordenruntkryssning eller ett annat boende om man har fyllt 70 eller mer?
En frestande möjlighet är de ”pensionärslån” som Svensk Hypotekspension och 60-plusbanken erbjuder dem som har en villa eller bostadsrätt som är lågt belånad. Det formella namnet är kapitalfrigöringskredit, KFK. Storbankerna slutade med pensionärslånen i tidigare form.
För en KFK tas bostaden som säkerhet. Lånet betalas ut i klump eller per månad. Mottagaren behöver varken betala ränta eller amortering. Istället uppstår en ökad skuld som ska betalas den dag man säljer eller går bort.
Räntan är hög, cirka 4,5 procent. Om man lånar 600 000 är man efter 15 år skyldig närmare 1,2 miljoner. Ett säljargument är att villan samtidigt kan ha ökat i värde lika mycket, men det finns ingen garanti förstås. I vissa lägen kan ett vanligt blankolån vara hälften så dyrt.
Äta upp hela arvet
Det krävs inte att man har hög inkomst, det är värdet på huset som avgör. Lånetiden är livet ut, man kan inte tvingas flytta. Och företaget garanterar att man inte behöver betala mer än vad huset till slut är värt.
– Jag har inte tagit ett lån i hela mitt liv, och jag tyckte att det där såg ut som ruffel och båg, säger Roger Andersson, 82, i Vallentuna norr om Stockholm.
I slutändan skulle det inte bli någonting kvar. Lånet skulle äta upp hela arvet.
Han tittade på ett KFK-lån och räknade på om det skulle vara ett sätt att finansiera en renovering av lägenheten.
– Av nyfikenhet kollade jag pensionärslånet. Men i slutändan skulle det inte bli något kvar.
Han kom fram till att lånet skulle kunna äta upp hela arvet.
– Tanken i vår ålder är att det ska finnas något kvar så att ungarna kommer ihåg oss, säger Roger.
Bra – eller dåligt
Fredrik Pettersson är jurist, anställd på Konsumenternas bank- och finansbyrå som bekostas av bankbranschen och har statliga Konsumentverket och Finansinspektionen med som huvudmän.
– För en person kan kapitalfrigöringskredit vara jättedåligt, för någon annan alldeles perfekt, säger han.
Han understryker att man måste räkna riktigt noga på saken och tänka på konsekvenserna på lång sikt. Lånet är dyrt och kan äta upp hela värdet av bostaden. Enligt Compricer, en jämförelsetjänst på webben, kan dessutom bostadstillägget påverkas om lånet betalas ut månadsvis.