Fysiska besvär kan vara tecken på psykisk ohälsa hos äldre män
Äldre män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Men när de söker sig till vården handlar det främst om fysiska besvär. Här har primärvårdens sjuksköterskor ett viktigt uppdrag, visar en studie där sjuksköterskor inom primärvården tillfrågas.
Nu har Birgitta Kerstis och Lena Marmstål Hammar från Mälardalens högskola, tillsammans med Jenny Karlsson vid Karolinska institutet, genomfört en studie där sjuksköterskor inom primärvården har fått dela med sig av sina erfarenheter. Deras bild är att primärvårdens sjuksköterskor spelar en nyckelroll för att hitta de äldre männen som lever med psykisk ohälsa.
– När äldre män söker primärvård, är det ofta på grund av somatiska symtom såsom ett sår eller blodtryckskontroll. Sällan för psykiska problem. Det är inte heller ovanligt att äldre män inte själva gör kopplingen att de fysiska symtomen hänger samman med det psykiska måendet eller livssituationen, säger Birgitta Kerstis, Lena Marmstål Hammar och Jenny Karlsson i en kommentar till Mälardalens högskolas webbsajt.
De ser också att det skulle behövas mer tid, kompetens, kontinuitet och samarbete – både med andra yrkesgrupper och anhöriga till patienterna.
– Här har sjuksköterskor inom primärvård en viktig roll i att hjälpa männen att formulera det psykiska måendet och att utveckla vården för att förbättra äldres mäns psykiska hälsa och därmed minska risken för självmord.