Veteraner i maklig takt genom skog och mark
På svensk Veteranorientering är det inte många som tar ut sig i onödan. Snabblöpning hör till det förgångna. Här lufsas fram i maklig fart. Allt för att leta reda på kontroller i skogen. Det viktigaste är nämligen att komma ut i frisk luft och umgås.
– Fikat och gemenskapen efteråt är minst lika viktigt, säger Bosse Carlsson.
Bosse Carlsson, 82, stegar in mot mål. Det gick hyfsat bra i skogen, i dag igen, trots sly och branta backar. Ledsyn och en stav i handen för att hålla balansen är inget hinder, Bosse Carlsson är ofta bland de tre främsta i mål.
– Det är väldigt roligt att springa orientering. Man får motion och mycket frisk luft, säger han nöjt.
Veteranorientering i Sverige står öppen för alla som känner sig som seniorer. Från 35 år och uppåt. Av den anledningen kan också Bosses son Håkan Carlsson vara med, trots att han bara är 43.
– Jo, jag brukar vara med ibland när jag får ledigt från jobbet. Det brukar vara väldigt trevliga arrangemang, säger han.
En del är över 90 år
Nu är Håkan Carlsson inte vem som helst i orienteringssammanhang. Han är chef för Svenska landslaget i orientering. Bra ledare kanske, men någon storlöpare i skogen är han inte. I veterantävlingar deltar gamla världsmästare och garvade veteraner, som fortfarande satsar allt i spåret. En del är över 90 år. Men här finns också en stor grupp motionärer och så kallade ”blåbär”, som tar allt som en enda lugn, skön skogspromenad.
– Det är en nog så viktig anledning till att man orienterar, att man kommer ut i naturen, säger Bosse Carlsson.
Bosse och Håkan Carlsson springer i Veteranorientering Örebro läns orienteringsförbund. Veteranorienteringen erbjuder 20 tävlingar från mitten av mars till början av oktober, med ett kort uppehåll under sommaren. Det finns ett 15-tal distrikt att välja på för den som bor på andra håll i Sverige; Hälsingland, Gävleborg, Västmanland, Skåne. Skaraborg, Stockholm och Roslagen för att nu nämna några. Alla består i sin tur av en mängd olika lokalföreningar.
Lätt att anmäla sig
Att anmäla sig är lätt, antingen på nätet eller direkt vid start. Den enda utrustning som krävs är oömma kläder och ett gott humör. 40 kronor kostar startavgiften och man kan låna, alternativt hyra, en stämplingspinne. En kompass kan vara bra att ha för den som vill veta var norr ligger. Det finns oftast fem banor att välja på; kort-korta omkring 2 km, korta 2,5, mellan 3,5 och långa uppåt 5 km. Den förstnämnda är en lätt bana med kontroller utefter stigar och vägar, anpassad för nybörjare eller löpare med trötta ben. Den långa kräver mer av god kondition och bra orienteringsförmåga.
Bosse Carlsson började orientera redan i unga år. På 50-talet i IOGTs scoutkår i Örebro. Dock med varierande framgång.
– Med ”hjälp” av en backstreckskarta i skala 1:100 000 gick jag en gång så mycket vilse att sökpatrullen fick övernatta i ett ödehus.
Är ofta en familjesport
I slutet av 70-talet, flyttade familjen till Kumla och orienteringsengagemanget följde med söderut till Kumla orienteringsklubb. Numera tillhör Bosse OK Tisaren, en sammanslagning av klubbarna i Kumla och Hallsberg. Orientering är ofta en familjesport och sönerna Håkan och Ola fick han med tidigt.
Jag har ju hyfsad ledsyn och en stav att hålla i, så det går bra.
Det är dock inte bara sönerna han lärt att hitta i skogen. Bosse Carlsson har hjälpt många barn och ungdomar, lärt dem karta och kompass. Han har också gjort skolkartor till Kumlas alla läroanstalter och ansvarade i flera år för det lokala Naturpasset. Men Bosse Carlsson har också sprungit tiomila budkaveln, deltagit i O-ringen, vunnit ett par distriktsegrar och deltagit i ett tiotal världsmästerskap för seniorer. Men han ser med ödmjukhet på sina framgångar.
– Nja, distriktsmästerskapet vann jag nog tack vare obefintligt motstånd och för att favoriten stukade foten.
Men som nybliven pensionär blev han svårslagen
– I H65 stod jag nog på toppen av min förmåga.
Viktigt att träffas och umgås
Veteranorienteringen i Sverige startade 1996 och Bosse Carlsson var med från början. De senaste åren har han dock valt korta banan, eftersom han har problem med både balans och syn. Men gamla orienterare ger inte upp så lättvindigt.
– Jag har ju hyfsad ledsyn och en stav att hålla i, så det går bra, säger han leende.
Det viktigaste för Bosse Carlsson, och för många andra, är nämligen inte bara att komma ut och motionera utan också för att träffas och umgås.
– Efteråt brukar vi fika. Då kopplar vi av, studerar våra tidlappar. pratar vägval och ser fram emot nästa tävling.
- Hemsidor för veteranorienterare
Varje distrikt har sina egna informationer. Men på hemsidan www.veteransidan.com finns länkar till alla veteranorienteringstävlingar i Sverige. Välkommen att orientera dig och känn dig välkommen att vara med. Se också www.eventor.orientering.se