Fortsatt ökning av covid-19 i stora delar av landet
Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av Sverige. Andelen bekräftade covid-fall som smittats utomlands ligger runt 17 procent. Folkhälsomyndigheten råder alla som inte är fullvaccinerade ska testa sig vid hemkomst från resor utanför Norden.
Under vecka 30 rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 30 procent jämfört med vecka 29. Av bekräftade fall vecka 30 var 76 procent under 40 år.
– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Smittan ökar i Europa
Smittspridningen har fortsatt att öka i delar av Europa och i ett flertal andra länder vilket innebär en risk även för svenska resenärer. Det gäller framförallt personer som är ovaccinerade.
Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten. Alla som inte är fullvaccinerade och som har rest utanför Norden rekommenderas att testa sig även utan symptom.
Vaccinationerna i landets olika regioner fortsätter enligt planering. Andelen av befolkningen 18 år och äldre som erhållit en dos vaccin är nu drygt 79 procent och drygt 53 procent har erhållit två doser.
Nu vaccinera unga från 16 år
I slutet av juni sänkte Folkhälsomyndigheten den rekommenderade åldersgränsen för vaccination mot covid-19 från 18 till 16 år. Vaccinet erbjuds är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin som är godkänt från tolv års ålder.
I vissa regioner har ungdomar från 16 år kunnat boka tider sedan månadsskiftet, men övriga regioner öppnar upp vecka 32 och snart kan alla Sveriges 230 000 16- och 17-åringar boka en tid.
Formellt krävs det att vårdnadshavare ger sitt samtycke till att ungdomar vaccineras. Regioner har olika rutiner för detta – antingen genom en samtyckesblankett där vårdnadshavarna skriver under eller att vårdgivaren gör en mognadskontroll och ställer ett antal kontrollfrågor vid själva vaccineringen.
I Stockholm öppnade vaccineringen måndagen den 9 augusti och unga kan nu boka tid via appen Alltid öppet eller över telefon genom att ringa de mottagningar som tar emot ungdomar.