Agneta Stark tycker att grundtryggheten i pensionssystemet är för svag.

Agneta Stark: ”Jag är dyster över att jag hade rätt om pensionerna”

När dagens pensionssystem sjösattes på 90-talet sa man att systemet inte ska ta hänsyn till de företeelser i samhället som leder till att kvinnor får lägre pensioner. Pensionssystemet skulle vara neutralt. Men är det egentligen självklart att det måste vara så?
Inte alls, menade Agneta Stark, docent i företagsekonomi, när hon talade på ett SKPF-seminarium i Stockholm på onsdagen.

Andelen äldre i Sverige kommer att öka kraftigt under de kommande åren, vilket också medför att andelen i yrkesverksam ålder kommer att minska.
Enligt Statistiska Centralbyrån väntas gruppen 65-plussare växa med över 1,3 miljoner från i dag fram till år 2060. Det motsvarar en 70-procentig ökning. En explosion rent utav, hävdar en del.

En som inte håller med är Agneta Stark. Hon är docent i företagsekonomi och namnkunnig veteran i pensionsdebatten. Som en av talarna på SKPF Pensionärernas seminarium om grundtryggheten, på ABF-huset i Stockholm, ville hon nyansera bilden av äldreexplosionen:

– De som i dag får hjälp i äldreomsorgen är det lilla gäng som föddes under 30-talet när det var kris i befolkningsfrågan och barnafödandet var på all time low. Vi har aldrig haft så få gamla som i dag. Att betrakta allt utom all time low som en explosion är att göra en väldigt korkad analys.

5 000 kronor lägre pension
Agneta Stark har aldrig varit så dyster över att ha rätt som när det gäller pensionerna. Och kanske särskilt när det gäller kvinnornas pensioner:

– I den första stora pensionsutredningen, som ligger till grund för dagens system, står det bland annat att pensionssystemet kommer bli en drivkraft för att kvinnor ska se till att höja sina löner i nivå med män. Det har inte hänt, utan det har blivit väldigt likt, men faktiskt aningen värre.

Vi har aldrig haft så få gamla som i dag. Att betrakta allt utom all time low som en explosion är att göra en väldigt korkad analys.

Dagens system ger, till skillnad från det tidigare, pensionsinkomster utifrån pensionstagarens hela livsinkomst. Det gör att den som exempelvis jobbat deltid, haft låg lön, kommit sent in på arbetsmarknaden eller lämnat den tidigt, får en låg pension. En majoritet av dessa är kvinnor. Det är anledningen till att kvinnor som grupp har över 5 000 kronor lägre genomsnittlig pension än gruppen män.

– Att inte ta hänsyn till hur förvärvslivet faktiskt ser ut motiverades på 90-talet med att pensionssystemet inte ska lösa de orättvisor som resten av samhället inte har kunnat lösa tidigare, sa Agneta Stark och fortsatte:

– Men då är mina invändningar, ett: varför inte då? Två: vi ska väl inte förvärra dem i alla fall? Och tre: med vilken kraft angriper man då de där orättvisorna för att se till, just med det uttalade syftet, att man kan leva på sin pension?

Nollsummespel för låginkomsttagare
Den som vill kunna leva ett hyfsat gott liv på pensionen uppmanas ofta att jobba några år extra. Det är ett gott pensionsråd, särskilt om man har bra inkomst. Är man låginkomsttagare är det däremot betydligt svårare att påverka pensionen. Man kan jobba några år extra, men om man ändå kommer behöva garantipension och bostadstillägg som pensionär, så blir det ett nollsummespel.

– Man säger att det ska löna sig att arbeta, och det gör det ju alltid, man tjänar mer pengar när man arbetar än när man inte arbetar, i nästan alla fall. Men man kan inte leva på mindre än en viss nivå, det går inte. Och det gör att skillnaden mellan de som har jobbat hela livet, men haft låg lön, och de som inte har jobbat hela livet blir väldigt liten. Inte för att det inte lönar sig att jobba utan för att det inte går att leva på mindre, sa Agneta Stark.

  • FAKTA: SKPF Pensionärernas pensionsseminarier
    På det första av höstens tre SKPF-seminarier i ABF Huset i Stockholm talade Agneta Stark, docent i företagsekonomi, bland annat om hur pensionssystemet missgynnar kvinnor. Kristina Mårtensson, kanslichef på Kommunal, berättade om Kommunals och SKPF Pensionärernas gemensamma utredning ”Pensionen – en kvinnofälla”. Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet och medlem i pensionsgruppen, presenterade sitt partis pensionspolitik.
    Kommande seminarietillfällen: 12 oktober kl 15-17 i Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41, och 19 oktober kl 13-15 i Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41.

Text Rikard Johansson Foto Pressbild

Senaste artiklarna