Allramålet: Samtliga dömdes till fängelse
Hovrätten ändrade tingsrättens friande domar mot de höga cheferna i fondförvaltaren Allra. De fyra män som tidigare friades i tingsrätten för bland annat mutbrott och grov trolöshet mot huvudman, dömdes till mellan fyra och sex års fängelse.
Främst handlar domen om en värdepappersaffär som kostat pensionsspararna minst 130 miljoner kronor. Upplägget innebar att affären blev avsiktligt dyrare än befogat och att detta var noga uttänkt av huvudmännen för egen vinning, menade hovrätten. De inblandade fick i ”provision” eller aktieköp utbetalningar i hundramiljonersklassen.
”Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.
Höga positioner
De män som åtalats och nu dömts har haft ställningar som vd, vice vd och förvaltningschef i Allra samt vd i Oak Capital.
Vd Alexander Ernstberger, Allras grundare, döms i hovrätten för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han fick sex års fängelse och näringsförbud.
Medgrundaren till Allra dömdes för grovt mutbrott och grovt häleri till fem års fängelse.
De två andra männen dömdes för bland annat grovt bokföringsbrott, grov bestickning och medhjälp till trolöshet för huvudman. De fick fem respektive fyra års fängelse.
Skada mot pensionsspararna
Upplägget har varit till stor skada för pensionsspararna, enligt hovrätten.
”Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel”, skriver hovrättsrådet Christer Lundh i ett pressmeddelande.
De fyra männen friades tidigare i tingsrätten på samtliga åtalspunkter. Hovrätten gjorde en annan bedömning och ansåg i stället brotten som grova.
Höga skadestånd
Förutom fängelsestraff och näringsförbud ska Pensionsmyndigheten få ett skadestånd på 170 miljoner kronor, vilket är den summa som Oak Capital fick i provision för att ha förmedlat värdepappersaffären.
– Vi är naturligtvis väldigt glada över att hovrätten har gått på vår linje fullt ut. Både för pensionsspararnas skull och för förtroendet för pensionssystemet är det här otroligt viktigt, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr till SvD efter att domen meddelats.
Dömda på samma material
Kammaråklagare Thomas Hertz, som lett förundersökningen och drivit ärendet sedan flera år tillbaka, fick igenom samtliga åtalspunkter i Svea hovrätt och säger till tidningen.
– Jag kan konstatera att det hovrätten dömer på är precis det material som låg till grund för domen i tingsrätten, det är egentligen ingenting som har förändrats.
Men pengarna kan enligt Thomas Hertz vara förlorade. Under tiden han utredde ärendet och drev åtalet i tingsrätten hade han beslagtagit egendomar och tillgångar från de åtalade på drygt 200 miljoner kronor.
– Tingsrättens dom innebar genom ett penndrag att flera hundra miljoner kronor av brottsvinsterna släpptes fria. Det finns en påtaglig risk att pensionsspararna inte får tillbaka de pengarna nu, säger han till SvD.
Allra-domen överklagas
Fyra män med kopplingar till pensionsbolaget Allra dömdes till fängelse torsdagen den 22 juli för bland annat grovt mutbrott, grov trolöshet mot huvudman, bestickning och bokföringsbrott.
Tre av de fyra männen begärdes omedelbart häktade efter hovrättens dom och den fjärde mannen belades med reseförbud. Ekobrottsmyndigheten bekräftade senare att två av de tre männen som varit efterlysta fram till frihetsberövandet också häktas. Med Alexander Ernstbergers inställande har samtliga som begärdes häktade frihetsberövats.
Ernstbergers advokat Slobodan Jovicic har bekräftat att de planerar att överklaga hovrättens beslut.
– Vi kommer att överklaga, absolut, säger Slobodan Jovicic till SvD.
- Fakta: Turerna kring Allra
Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen, KO, som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.
I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.
I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.
Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.
Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.
Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019. Samtliga fyra som misstänktes för brott friades i tingsrätten. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu har meddelat sin dom.