Äntligen får Deva hjälp med tänderna
På grund av stora tandproblem har Deva Wades tandläkarkontakter varit täta. Och tandläkarnotan har varit hög. Hon har haft återkommande problem med tandfickor, infektioner i tandköttet, tänder som måste dras ut och broar som satts in – återkommande operationer och en mängd specialist- och tandläkarkontakter.
Här har hon bott sedan två år, trivs bra med det centrala, men lugna läget. I huset finns en motionssal där hon tränar tre gånger i veckan. Hon mediteterar varje dag och på måndagar har hon yoga.
– När man är pensionär har man inte så stora inkomster, men jag har alltid prioriterat mina tänder och lagt mycket pengar på att komma tillrätta med mina problem, berättar hon.
Deva Wade är i dag 71 år och det är först nu som hon anser att hon har fått riktig hjälp. Och det av en slump.
Drabbades av stroke
I mars 2015 drabbades Deva Wade av en stroke. Efter den första tiden på sjukhuset fick hon under två veckor rehabilitering på Stockholms sjukhem på Kungsholmen i Stockholm. En dag råkade hon gå förbi ACT, Akademiskt center för äldretandvård, som ligger vägg i vägg.
– Jag visste inte att sådan tandvård fanns. Jag beställde tid på en gång, säger hon med eftertryck.
När man är pensionär har man inte så stora inkomster, men jag har alltid prioriterat mina tänder och lagt mycket pengar på att komma tillrätta med mina problem.
Sedan berömmer hon sin tandhygienist som hon nu besöker två gånger per år och som ser till att hon får tid hos sin tandläkare på ACT, när det uppstår verkliga problem. Behandlingen hos tandhygiensiten är grundlig och förbyggande.
– Specialisttandvården jag har fått tidigare har varit bra, men min kontakt med vanliga tandläkare har inte varit så bra. Den här är den bästa jag har haft, säger hon.
Det är ofta så det börjar. Missnöje, pensionering, eller flytt, skälen till att äldre förlorar sin tandläkarkontakt är många, men följderna kan bli katastrofala.
Endast öppenvårdsavgift
Så var det också för Deva Wade, som inte hade haft tandläkarkontakt på länge, när hon kom till ACT första gången. På grund av sin tandstatus och med anledning av att hon drabbats av en stroke fick hon hjälp att ansöka om ett F-kort.
Med F-kort betalar hon endast öppenvårdsavgifter för sin tandvård och får samma högkostnadsskydd som för annan hälso- och sjukvård.
Deva Wade hade problem med sina tänder redan i 20-årsåldern. Problemen trappades upp när hon var i 40-årsåldern och förvärrades i 50- 60-årsåldern. Hon fick problem med tandlossning, tandfickor och infektioner i tandköttet. Och tvingades dra ut flera tänder.
Väl omhändertagen
I dag går hon till tandläkaren med glädje och vill lyfta fram skillnaden och det som är positivt:
– Arne är tydlig och det får ta tid. Han lämnar alltid tillräckligt med tid för att reda ut problem och berätta vad man ska göra. Och så skriver han ner det jag måste komma ihåg.
– Det är först nu som jag har fått rätt hjälp. Jag känner mig lugn och väldigt väl omhändertagen av kunnig personal. Det är första gången som det känts riktigt bra, säger hon.
- Så funkar tandvårdsstödsintyg
Tandvårdsstödsintyg får man om man är i behov av omsorgstandvård. Intyget ges av enhetschef på omsorgsboende, ansvarig sjuksköterska eller läkare, hemtjänsten eller biståndshandläggare. Du har då rätt till uppsökande tandvård som är kostnadsfri eller nödvändig tandvård som kostar detsamma som för annan sjukvård. - Så funkar f-kort
Med F-kort eller tandvårdsstödsintyg betalar du endast öppenvårdsavgifter för din tandvård och får samma högkostnadsskydd som för annan hälso- och sjukvård.
Den som har funktionshinder eller vissa långvariga sjukdomar som leder till ökad risk för tandskador eller svårigheter att sköta munhygienen kan få F-kort. För att få F-kort krävs läkarintyg.