Bakad potatis med selleriröra

Finns det något mer användbart livsmedel än potatis? Varför inte prova en bakad ­potatis med Leifs underbara selleriröra?

2 personer
2 stora potatisar av en mjölig sort, t.ex. amerikansk ”Idaho”
Matolja till pensling
Grovt salt som bädd
1 dl fint riven rotselleri
1/2 gul lök, fint hackad
1 dl crème fraiche
Några droppar citron
Salt
Svartpeppar

Pensla potatisarna med olja och picka skalet med något vasst så att de inte exploderar i ugnen. Lägg potatisarna på en bädd av grovt salt eller på ett galler. (Men slå inte in dem i folie, då blir de ugnskokta och inte bakade.) Baka i 175-200 grader i ca 1 timme. Känn med sticka.
Rör ihop crème fraiche, selleri, lök, citron och kryddor.
Gör ett kryss i potatisarna och kläm till så att skalet öppnar sig lite och lägg på av selleriröran.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom