Blommande vägar

På två år har 50 mil av svenska vägar fått blommande vägrenar. Nu går Naturskyddsföreningens projekt ”Världens längsta blomsteräng” in i nästa fas.

Vägkanter förknippar vi kanske med dammigt och vildvuxet gräs blandat med plastpåsar och annat skräp, men så behöver det inte vara.

Runt om i landet finns det nu i stället 50 mil av blommande vägkanter. De är resultatet av hundratals insatser från privatpersoner, kommuner, skolor och vägföreningar som har bekämpat invasiva arter, slagit växtligheten först efter blomning (så kallad slåtter) eller sått in lokala ängsfröer.

– Vi är väldigt stolta. Det här har inte bara förbättrat förutsättningarna för våra livsviktiga pollinatörer, utan också ökat den biologiska mångfalden på lokal nivå. Men potentialen är mycket större, så nu vill vi inspirera kommunerna att ta ännu större steg, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen lanserar nu en tävling där alla Sveriges kommuner utmanas att skapa så många blomstrande vägkanter som möjligt. Målet är att nå 100 mil blomsteräng längs vägarna till augusti 2025. Kommuner och dess invånare kan tillsammans bidra till att skapa dessa grönskande sträckor, och den kommun som lyckas bäst vinner den prestigefyllda titeln ”Sveriges längsta blomsteräng”.

– Genom att öka mängden ängsblommor längs våra vägar skapar vi mat åt insekterna. Behovet är akut. Idag återstår bara en bråkdel av de ängsmarker som en gång fanns. Samtidigt har vi en stor outnyttjad potential i Sveriges 600 mil långa vägnät, som kan förvandlas till ett blomsterparadis för pollinatörer, säger Karin Lexén.

Läs mer om projektet och hur du kan bidra.

De tio bästa kommunerna just nu:

  1. Linköping, 37,6 km
  2. Ljungby, 30,4 km
  3. Halmstad, 23,5 km
  4. Fagersta, 21,4 km
  5. Klippan, 20,5 km
  6. Karlshamn, 20,3 km
  7. Eskilstuna, 19,1 km
  8. Norrtälje, 18,0 km
  9. Gävle, 16,5 km
  10. Sävsjö, 13,2 km

Fakta om projektet:

  • En tredjedel av Sveriges vilda bin och humlor är hotade.
  • Endast 1 procent av Sveriges ängsmarker finns kvar.
  • En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinatörer.
  • 500 kilometer vägkanter har redan förvandlats till blomstrande marker under de senaste två åren.
  • Målet i projektet ”Världens längsta blomsteräng”, som finansieras av Postkodlotteriet, är att nå 1000 kilometer till augusti 2025.

Text Markus Dahlberg Foto Naturskyddsföreningen

Senaste artiklarna