Det klagades det mest på 2024

Trots den starka konsumenträtten i Sverige finns det branscher som inte tycks bry sig särskilt mycket om sina kunder. Det framgår tydligt när Sveriges Konsumenter släpper topp tio-listan över köpen som det klagades mest på under 2024.

Begagnade bilar. Det är det som Sveriges konsumenter har klagat mest på under 2024. Och under 2023. Begagnade bilar fortsätter nämligen toppa listan över köpen som konsumenter känner sig mest lurade över.

– Vi hade hoppats se en förbättring på bilmarknaden 2024, i stället blev det en kraftig ökning av antalet ärenden, säger konsumentvägledaren Christine Fransholm på Sveriges Konsumenter.

Hösten 2023 kunde tidningen Råd & Rön visa att många svartlistade bilhandlare som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer fortfarande annonserade flitigt på Blocket. Detta i strid mot Blockets regler, som därför lovade bättring.

Årets statistik visar att inget har hänt:

– Det är tvärtom fler som fått problem med köp av begagnade bilar. I den här kategorin ser vi en ökning på nio procent jämfört med förra året. Det är en stor besvikelse, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

När allt fler märker att pengarna sinar när det mesta i vardagen blir dyrare, ökar behoven av att köpa begagnade bilar. Detta vet bilhandlarna förstås om och risken finns då att allt fler bilar som borde ha skrotats i stället piffas upp och säljs.

– Det är svårt att köpa begagnat just när det kommer till bilar, det ser vi år efter år, säger Christine Fransholm.

Efter begagnade bilar är det hantverkstjänster som det klagas mest på – precis som så ofta förr, följt av telekom (telefoni, internet, tv-abonnemang) och hem och hushåll (möbler, vitvaror och hushållsapparater).

Få tycks däremot klaga på alkohol och tobak eller hotell, restauranger och livsmedel.

Sveriges konsumenters tips till dig som ska köpa begagnad bil
1. Kolla så att bilfirman du handlar av inte finns med på Råd & Röns Svarta lista.
2. Köp av en handlare som är knuten till MRF, Motorbranschens riksorganisation, och som därmed förbinder sig att följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer.
3. Fråga efter en varudeklaration och kolla den noga.
4. Är du en osäker bilköpare så ta med dig en kompis med mer erfarenhet, som kan ställa andra frågor än du kanske kan.
5. Köp bilen på kredit så har du möjlighet att klaga till kreditförmedlaren om något går fel.
6. Begär att få provköra bilen.
7. Läs på om årsmodell med mera.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna