Gå rätt med rollator

Många som använder rollator går med krökt rygg, vilket blir tröttsamt och kan vara ergonomiskt skadligt. En bra hållning bakom rollatorn gör att smärtor i ryggen undviks och balansen blir bättre. Helén Kroon, som är arbetsterapeut, tipsar om vad rollator-användare kan göra för att må bra.

När en äldre person får balansproblem är en rollator en bra möjlighet för att kunna fortsätta ett aktivt liv både inomhus och utomhus. Den är ett utmärkt hjälpmedel för att ta sig fram på ett smidigt sätt. Att livskvaliteten ökar när man får fortsätta röra sig på egen hand är det många som vittnar om.

En lättviktsrollator kan vara tillräcklig inomhus, men det är människans behov av stöd som bestämmer om man är i behov av en lättare eller en mer stabil variant. Det är viktigt att veta i vilka sammanhang man behöver hjälpen, säger Helén Kroon som är arbetsterapeut vid Sjöstjärnans korttids- och vårdboende i Limhamn.

En rollators smidighet är viktig inomhus medan stabilitet med rejäla hjul som fungerar på ojämna underlag är av stor betydelse utomhus. Att det ska gå att sitta på sin rollator är viktigt framförallt för utomhusbruk. Man kan bli trött i benen, bli yr och behöva vila.

Ofta skaffar man en rollator för balansproblem efter en skada eller på grund av hög ålder. Och det vanligaste är att man börjar med en utomhusrollator, eftersom olika väder kan göra att det blir svårt för äldre att ta sig ut på egen hand. Många är också oroliga över att snubbla över trottoarkanter, stenar eller skräp.

Att röra på sig gör att man får en bättre blodcirkulation. Det är en viktig del av livet att man som äldre ska kunna fortsätta att leva ett självständigt liv, att gå till affären för att handla innebär att man själv får fortsätta välja vilka varor man vill ha.

Jag tycker personligen att det är viktigt att skaffa en rollator med stadig sittyta. Jag vet att det innebär en stor trygghet för en användare att man har ”stolen” med sig när man ger sig ut. Blir man trött sätter man sig. Men glöm inte att låsa rollatorn innan du sätter dig ner, tipsar Helén.

Ett viktigt råd som arbetsterapeuten kommer med är att gå nära sin rollator i stället för att skjuta den en bit framför sig. Tänker man på det så får man ett bättre och mer stabilt stöd, utöver de ergonomiska fördelarna med bättre kroppshållning.

Det är viktigt att gå upprätt, och att se till att ha en bra hållning när man går med rollator, på så sätt undviks smärtor i ryggen och balansen blir bättre.
Hållningen är hur din kropp är positionerad när du står, går och sitter. Bra kroppsställning när man går med rollator skapar mindre belastning på rygg, muskler och leder. En rollatoranvändare som går med krökt rygg blir trött snabbare och det är också ergonomiskt skadligt, då det kan skapa ryggvärk.

Läs Hélens tips i Här&Nu 4/2023, sidan 28

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen

Senaste artiklarna