Irénes nallar tröstar barn i nöd
Dett är en av få soldagar i ett regntungt och grådaskigt Stockholm, och Iréne Grundell, 64, säljer för första gången sina Fabler-nallar med färgsprakande och glädjespridande utstyrsel. Alla i en helt unik stil. Snabbt samlas flanörer, beundrar hantverket, och vill köpa. Pengarna går oavkortat till olika hjälporganisationer. Kunden väljer själv.
– En äldre kvinna köpte två nallar för 500 kronor styck och swishade pengarna till Stadsmissionen, berättar Iréne Grundell.
Det var vid Aftonbladets Svenska Hjältar-galan i december 2019, när priset tilldelades Israa Abdali för hennes insamlingar av förnödenheter till flyktingläger i Syrien – Stand with Syria, som Iréne Grundell började sticka igen efter 20 års uppehåll.
Visserligen började hon redan när dottern Ida fick sitt första barn Alva i augusti, också Irénes första barnbarn. Och det blev allehanda stickade mössor och koftor i babyglada färger.
Med kläderna till nallarna får jag utlopp för min fantasi.
– Men jag kunde ju inte dränka Alva med tröjor och mössor och då dök tanken på denna stiftelse upp och årets insamling till de syriska flyktinglägren. Insamlingen sker en gång per år och denna gång kunde man också skicka med Ikea-nallar till barnen, Och till dessa behövdes stickade plagg, förklarar hon.
Så förutom sju, åtta stickade tröjor blev det också 20 nallar med utstyrsel samt ytterligare 15 nallar från en granne på landet i byn i Gunnarsbo, Hälsingland. För henne hade Iréne Grundell berättat om sitt stickprojekt. Nallarna köper hon på Ikea för 15 kronor styck.
– Ingegärd, min granne, hon är en jäkel på att sticka.
Gosedjur i containrar
Sammanlagt stoppades det ner 1 580 nallar som gosedjur i containrar till barnen i olika flyktingläger.
Iréne och hennes man Leif bestämde sig att gå i pension för tre år sedan. Det var då de började tillbringa mer tid i stugan i Hälsingland, som de hade köpt 15 år tidigare. ”Det var läget”, berättar Leif Engdahl. Att det bara fanns sommarvatten och torrdass, var sekundärt. Nu är huset renoverat och vinterbonat Och i dag bor de i huset två veckor i stöten och därefter två veckor i en liten hyresrätt i Stockholm.
– Annat var det när vi träffades för 19 år sedan. Då hade vi fem barn hemma, med bara två år mellan varje barn. Fyra flickor i tonåren. Ja, vi är en modern kärnfri familj, säger Leif Engdahl och skrattar.
Under sin yrkesverksamma tid arbetade båda med ledarskap och ledde olika projekt i bland annat Televerket och Telia. De två sista åren innan pensioneringen arbetade Iréne Grundell med begravningsbyrån Fonus.
Varje nalle är unik
I dag är det snölängtan i det grådaskiga vintervädret. En granne på landet brukar spåra. Och sen är det bar å åk!
– Det är så fantastiskt roligt att sticka, upptäckte jag. Och med de stickade kläderna till nallarna får jag utlopp för min fantasi. Varje nalle är unik, ingen är den andra lik. Och jag kan vakna på natten och fundera över vad jag ska hitta på för utstyrsel härnäst. Och det går ju så fort. En arbetsdag ungefär till varje nalle.
– Min bästa stund på dagen är tidigt på morgonen. Då häller jag upp gårdagens kallkaffe och stickar mellan en halvtimme och en timme: Bara jag och utsikten över sjön, säger Iréne Grundell.
Några timmar efter att vi skilts åt skriver Iréne Grundell i ett sms:
”Hej, nu är dagens värv slut. Bara två nallar kvar. Två dagar har inbringat 4 305 kronor till olika hjälporganisationer”.