Janssons frestelse

2 personer
1 burk ansjovisfiléer och spadet
4 stora skalade potatisar
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
2 msk ströbröd
Vitpeppar

Jansons frestelse har samma grund som Ansjovislådan:
En eldfast form smöras och beströs med ströbröd.

Skivad kokt potatis läggs som en första bädd. Därpå ett lager ansjovisfiléer och lite tunt skivad lök. Över det ett nytt lager potatis.

Det hela strös över med stötta skorpor och hackad persilja, klickar av smör och lite ansjovisspad.

Gräddas till fin färg i ugn. Snabbt, lätt och smakfullt.

Skillnaden som gör Janssons frestelse:

Med lök och ansjovisspad, lite grädde och rå potatis utvecklades det till en Janssons frestelse. Men gör den med tunna strimlor av potatis och ta med allt spad!

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom