Hela familjen samlad till lunch längst till vänsterer lillebror Ricardo, Jhan Carla sitter längst till höger.

Jhan Carla får en framtid i barnby i La Paz 

Sju barn i åldrarna 6 och 14 år tittar nyfiket på oss när vi kliver in i huset i det inhägnade bostadsområdet i Mallasa, söder om Bolivias huvudstad La Paz. Det fnittras och skuffas lite bland barnen när vi presenteras som fadderföräldrar till Jhan Carla, 8 år. 

Spänningen är ömsesidig. Vi är inbjudna på lunch och barnbymamman Nathalia står i köket och lägger sista handen på den gemensamma måltiden, vi får soppa, därefter kött, potatis och grönsaker. Sedan serveras efterrätt. Innan barnen lämnar matbordet tackar de alla runt bordet för maten och glädjen att få dela måltiden tillsammans. Sedan hjälps de åt att duka av och diska.

Det är lite som julafton. Redan innan besöket i SOS-barnby skickade vi ett brev till vårt fadderbarn Jhan Carla, med foton på oss i den svenska familjen. I A4-kuvertet fanns också bokmärken föreställande bilar, djur, änglar, sådant som vi trodde skulle passa och vara kul att få från ett annat land långt bort. Nu öppnar hon högtidligt brevet och delar med sig av innehållet till sina syskon.

Har med oss presenter
Från Sverige har vi med oss små anteckningsblock, pennor, pennvässare; det vi fick plats med i packningen, och i La Paz har vi fyllt med choklad och smågodis.
Det är småsaker till var och en, men sex barn har blivit sju. Det har tillkommit ett barn sedan vi lämnade Sverige. Men ingen protesterar när vi försöker att fördela de medtagna presenterna så rättvis som möjligt.

Bara bilderna på den svenska familjen behåller Jhan Carla för sig själv och hon tittar på mig och undrar varför det inte finns någon bild på hennes fadderpappa. Den har jag helt enkelt glömt att skicka med.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite av lantlig idyll
Mallasa är som en liten lantlig idyll, cirka 40 minuter får en myllrande och avgastyngd huvudstad. Här finns en av landets nio SOS-barnbyar som arbetar med att ge barn som är föräldralösa, eller av någon annan anledning inte har någon vuxen omvårdnad, en trygg och säker uppväxt.

I området finns tolv hus, mellan sju till tolv barn i varje familj och till varje familj en anställd barnbymamma. Just i Mallasa stödjer man ytterligare två familjer utanför själva barnbyn, i närheten finns också en grundskola med plats för 450 elever. Skolan tillämpar Montessori-metoden i sin undervisning och hit är även barn i närområdet välkomna.

Ger barnen en trygg uppväxt
‒ Jag har tidigare bland annat arbetat på ambassaden i Brasilien, men tycker att det här är ett viktigt och betydelsefullt arbete att ta hand om och hjälpa barnen till en trygg uppväxt, säger barnbymamman Nathalia.

Hon började som SOS-moster, vilket innebär att man hoppar in vid behov i ”sin” familj när barnbymamman är sjuk, behöver vara ledig, eller har semester. Sedan en månad har Nathalia blivit barnens permanenta barnbymamma när deras tidigare mamma gick i pension.

Jhan Carla bor med sin lillebror Ricardo
Jhan Carla har varit i barnbyn i ett par år tillsammans med sin biologiska lillebror Ricardo, 6. Den ideologi man tillämpar i SOS-barnbyar innebär bland annat att man låter biologiska syskon bo i samma familj. Barnen får individuella utvecklingsplaner som innehåller skolgång, hälsovård och kommande yrkesutbildning.

‒ Vi följer ungdomarna en bit upp i vuxenblivandet för att se till att de får en bra framtid, säger en av de anställda i barnbyn som också är vår guide under dagen.

Tycker om att dansa
De yngsta barnen Jhan Carla, Ricardo, Jhoel och Jonathan drar med mig ut på basketplanen. De skojar med varandra, skrattar, busar och vi turas om att kasta basketbollen i korgen och så kommer en fotboll fram.

I mitt anteckningsblock som ligger bredvid basketplanen skriver Jhan Carla med spretiga bokstäver mama, papa, Jhan Carla på en och samma rad, bredvid varandra, sedan tittar hon på mig och skrattar. Hon berättar att skolan är rolig och att hon håller på att lära sig skriva.

 

Men mest av allt tycker hon om att dansa, och hon står ofta framför tv-apparaten och övar till olika musikvideos, får jag veta innan hon springer iväg och leker med sina bröder.

  • Barn i Bolivia
    Bolivia är en av Sydamerikas fattigaste länder och inkomstskillnaderna är stora och många bolivianer lever i fattigdom. För att förbättra situationen för familjen flyttar många från den fattiga landsbygden in till städerna i hopp om en bättre framtid.
    Barnens situation påverkas negativt av många faktorer; fattigdom, våld, barnarbete, alkoholmissbruk och droger. Många barn lider av kronisk undernäring och lever på gatan med ständig risk för att utsättas för sexuella övergrepp och människohandel. Nästan en tredjedel av barnen i Bolivia arbetar, ofta under svåra förhållanden. Det är stor brist på skolor, särskilt på landsbygden där bara cirka 50 procent av barnen går klart skolan.
  • SOS barnbyar
    SOS barnbyar började arbeta i Bolivia på 60-talet. I den familjebaserade omvårdnaden ingår barnbyar och fosterfamiljer. Målet är att barn ska växa upp i en trygg familj, få utbildning och god hälsa. I SOS-barnbyar bor barn som är föräldralösa eller av annan anledning saknar en vuxen omvårdnad. Ungdomar får hjälp och stöd av mentorer och ungdomsledare för att söka jobb, utbildning och planera sin framtid.
    SOS Barnbyar grundades i Österrike 1949 efter andra världskrigets slut, med målet att ta hand om alla de barn som levde i utsatthet efter krigets härjningar.
    I dag är SOS Barnbyar en världsomspännande barnrättsorganisation som verkar i 135 länder för att hjälpa barn som lever i utsatthet. Organisationen är en av världens största aktörer inom social omvårdnad av barn.
    Källa: www.sos-barnbyar.se 
    Fotnot: Besöket genomfördes i januari 2019.

 

Text Ullacarin Tiderman Foto Lars Tiderman

Senaste artiklarna