Julens blommor

När julen närmar sig fylls våra hem av julstjärnor, hyacinter och amaryllis. ­Blommor är ett av de populäraste sätten att skapa julstämning hemma. Här är några tips för att blommorna ska hålla sig lite längre.

Plantagens årliga rapport Växttrender svarade nästan häften av de tillfrågade att blommor är det bästa sättet att skapa julstämning hemma. Julstjärnor hamnade högst upp på listan över julens populäraste blommor, tätt följd av hyacinter och amaryllis.

Gunilla Jönsson är en av butikskedjan Blomsterlandets experter och jobbar bland annat med att se till att deras växtinformation och skötselråd är korrekta. Hon tror att blommornas popularitet kan ha att göra med att de finns i många olika varianter.

– Till julen är man kanske extra mån om att hålla sig till traditionen och alla dessa tre är klassiska julblommor, men det fina är att de finns i flera olika kulörer så det är lätt att hitta sin favorit. Det finns också många som varierar färgvalet under säsongen, man kanske börjar med ljusa färger omkring advent men väljer mer rött inför julafton eller vad man nu tycker om.

Julstjärna
Den 12 december varje år firas julstjärnans dag till minne av mannen som för snart 200 år sedan upptäckte vilt växande julstjärnor i Mexiko. Mannen var Joel Roberts Poinsett och han blev så hänförd av blommorna att han tog med sig sticklingar hem till USA och döpte dem efter sig själv: Poinsettia.

I Mexiko är blomman mer känd som Flores de Noche Buena, den heliga nattens blomma och i vilt tillstånd är den en buske som kan bli flera meter hög. Det röda på julstjärnan är i själva verket högblad, blommorna är de små gula knapparna i julstjärnans mitt. I början av 1900-talet började man förädla julstjärnor för att kunna sälja snittblommor till jul, och blommorna spreds så småningom från USA till Europa. Under andra halvan av århundradet blev julstjärnan en självklar del av julen här i Sverige.

Gunilla Jönsson på Blomsterlandet har några tips för att få den att hålla sig fin ända till jul:

– En sak som är bra att veta är att julstjärnor är känsliga för kyla och drag, temperaturer under 15 grader kan få dem att tappa blad. Så det är viktigt att göra rätt redan när du tar hem dem från affären. Packa in julstjärnorna ordentligt och låt dem inte bli stående i bilen om det är kallt ute. Väl hemma är det bra att tänka på att julstjärnor trivs med att jorden torkar upp lätt mellan vattningarna, att konstant ha blöt jord är inget som uppskattas av rötterna. De stora högbladen, braktéerna, har ett långt prydnadsvärde och finns i vitt samt flera nyanser av rött och rosa. Julstjärnan kan agera grönväxt efter julhelgen. Genom att toppa växten så att de färgade högbladen knips bort blir det så småningom en frodig grönväxt.

Hyacint
Hyacinter har bidragit till julstämningen i svenska hem i många decennier, lite underligt kan tyckas då den naturligt blommar under våren. Vi i Sverige är också ganska ensamma om att se hyacinten som en julblomma. Den har troligen spridit sin väldoft här ända sedan 1600-talet. Det är en lökväxt med ursprung i östra medelhavsområdet och mellanöstern.

Den odlades redan på romartiden och enligt en grekisk myt skapade Apollon blomman av sin älskare Hyakinthos blod. Den tyske botanisten Leonhard Rauwolf tog med sig blomman till Europa på 1500-talet och hundra år senare odlades den kommersiellt här. Det var när vi började odla inomhus på 1900-talet som vi kunde få hyacinter att blomma under december, och sedan åtminstone 60-talet har vi valt att julpynta med den.

Gunilla Jönsson berättar att allt fler börjar ta in hyacinter redan under novent, det vill säga det adventsliknande firandet i november. Det är en tid som kan kännas lite mörk och trist och därför väljer många att tjuvstarta julmyset. Hon delar med sig av några skötselråd.

– Hyacinten ska vattnas sparsamt för att stängeln inte ska bli allt för hög. Svalare placering förlänger blomningstiden så om du har möjlighet att ställa den svalare nattetid så har det god effekt på blomningstiden, som alltså blir längre. Går också fint att placera blommande exemplar utomhus vid juletid, de brukar klara någon lätt frostknäpp men inte ihållande kyla. Jag tycker även att den lilla bulliga knoppen är dekorativ, det vill säga innan den börja slå ut sina små stjärnor till blommor, säger hon.

Amaryllis
Amaryllis, även kallad Riddarstjärna eller Kärleksblomma, är en flerårig lökväxt som härstammar från Sydamerika. Den vackra blomman kom troligen till Europa under 1700-talet och det sägs att blomman också kallades riddarstjärna eftersom de två högbladen påminner om öronen på ett hästhuvud.

Amaryllis var länge en populär krukväxt under vårvintern men sedan mitten av 1900-talet förknippas den med julen. Då hade vi börjat importera från Sydafrika och kunde få tag på blommande amaryllis mitt i vintern. Ett tips är att kolla efter ursprungsmärket Från Sverige, det garanterar att amaryllislökarna är drivna här i Sverige och att blommorna inte transporterats lika långt. Det är bra för såväl blommorna som miljön.

– Visst är det underbart att följa amaryllisens resa från lök till hög och ståtlig blomma, lite som lilla ankungens förvandling till den vackra svanen, säger Gunilla Jönsson.

Likt de flesta blommande lökväxter som vi plockar in är amaryllisen lättskött, men enligt henne finns det några saker att tänka på.

– Vattna först när blomknoppen börjar öppna sig och vattna sparsamt så att inte blomstänglarna blir för höga – och därmed riskerar att välta. Men skulle olyckan vara framme och stängeln bryts går det fint att använda den som snittblomma i stället. Om du vill skynda på blomningen, för att till exempel ha blommande exemplar till jul, kan amaryllisen placeras lite varmare. Och tvärtom ställa den svalare om du vill fördröja blomningen något. Hos en amaryllis håller sig de utslagna blommorna fina i omkring två veckor. Om du har en lök med flera blomstänglar som inte blommar samtidigt kan den första blomningen avlösas av fler stänglar. Blommar däremot stänglarna samtidigt blir skönhetsperioden kortare. Så egentligen väldigt svårt att säga något exakt

Text Helena Nilsson Foto Gettyimages

Senaste artiklarna