Kålpudding
Ett halvt mindre kålhuvud, eller en klyfta av ett större, ca 400 g
300 g blandfärs
1 kokt potatis
1 gul lök
1,5 dl mjölk
2 dl buljong
1 ägg
2 msk smält smör
1 msk japansk soya
Lite sirap eller farinsocker
Salt
Peppar
Matfett att steka i
Lite smör
Förväll kålhuvudet utan den tjocka stocken. Ta upp och blada av bitar och skär bort ytterligare rester av stocken. Ta hand om resterna av kålen och hacka fint.
Bryn bladen i fett i en stekpanna, krydda och tillsätt sirap eller farinsocker.
Blanda en ganska lös smet av köttfärs, mosad potatis, finhackad lök, de finhackade resterna av kålen, mjölk, ägg, soya och kryddor
Klä en smörad ugnsform med kålblad i botten sedan ett jämnt lager köttfärssmet och överst kålblad. Tillsätt lite av buljongen och det smälta smöret och grädda i ugnen cirka 175-200 grader i 1 1/2 timme. Täck över med folie mot slutet om det blir för bränt.
Servera med resten av skyn, kokt potatis, lingon och inlagd gurka.
För två personer kan man antingen dela receptet eller frysa in hälften.