Klassiska svenska köttbullar blir bäst på blandfärs. Den som vill variera sig lite kan prova något av de andra köttbullsrecepten från SKPF:s egen krögare Leif Kindblom.

Klassiska köttbullar

4 personer
400 gram blandfärs (70% fläskfärs, 30% nötfärs)
1 gul lök
1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1 msk ströbröd
1 ägg
Salt
Peppar

Hacka löken mycket fint, låt ströbröd svälla i mjölken, krydda och blanda allt väl.

Rulla 16-20 köttbullar av smeten. Stek till fin yta på god värme och ­efterstek i ugn eller i pannan på ­svagare värme.

Servera med en gräddsås, nykokt god potatis, rårörda lingon och pressgurka på tunt skivad slanggurka med lite salt som får ligga i press en stund, hälls av och läggs i ättikslag med hackad persilja.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom