Konståkning i tunnelbanan
Den som är nyfiken på en lite annorlunda konstrunda kan med fördel besöka några av Stockholms tunnelbanelinjer och låta sig guidas runt av Stockholms lokaltrafiks konstguider. Turerna finns även som skisser med förklaringar att ladda ner på SLs hemsida, www.sl.se/konst.
Välkommen till världens längsta konstutställning – Stockholms tunnelbana är en 110 kilometer lång konståkning för den som vill uppleva konst på ett lite annorlunda sätt. I dag har 94 av stadens 100 tunnelbanestationer konst i alla dess former; skulpturer, mosaiker, målningar, installationer, ristningar och reliefer uppförda av cirka 200 konstnärer.
De först konstverken fick sin plats redan 1957 och installerades på Stockholms tunnelbanecentral, T-centralen, som är ett konstgalleri i sig där man hittar verk av sammanlagt 14 konstnärer på perrongerna i tre olika plan, på den blå, röda och gröna linjen.
Fyra stationer
Vår konstrunda med konstvetaren Marie Andersson, en av SLs konstguider, börjar i Kungsträdgården och under den en och en halv timme långa guidningen hann gruppen med att besöka fyra stationer utefter den blå linjen: Kungsträdgården, T-centralen, Rådhuset och Stadshagen.
Kungsträdgårdens tunnelbanestation (se bilden) har formats som en arkeologisk utgrävning med rester från det gamla Stockholmpalatset Makalös och vår guide kallade stationen för Stockholms Forum Romanum. Det är konstnären Ulrik Samuelsson, som på detta sätt vill gestalta en svunnen plats genom att dra kopior av rester från rivna byggnader och gamla fasadskulpturer ner i underjorden. Kännetecken som ger associationer till den gamla Kungsträdgården.
Plattformen på den blå linjen vid T-centralen består av fyra valv – nedgångar och uppgångar ur underjorden – och formades till en lugn oas genom konstnären Per Olof Ultvedts harmoniska takmålningar i blått. Han har också i ett av valven avbildat de arbetare som byggde stationen.
Stenmarks målgång
Området kring Rådhusets tunnelbanestation var i det gamla Stockholm en plats för handel och hantverk och det har konstnären Sigvard Olsson tagit fasta på. Här möter vi parmlådor på väggarna som förr var ett hömått när bönderna kom till Kungsholmen för att sälja sitt hö. På annan plats är korgar inmurade i väggarna för att associera till torghandeln på Kungsholms torg.
På Stadshagens perrong finns vägg-installationer i veckad plåt av Lasse Lindqvist som på ett finurligt sätt låter åskådaren se idrottsmän röra sig i olika riktningar beroende på var på plattformen man befinner sig. När man går utefter perrongen kan man följa Ingemar Stenmark från start till segerrusig målgång bara genom att förlytta sig i sidled. Spännande och uppfinningsrikt.
- Guidade visningar
De guidade visningarna tar drygt en timme och är gratis, men du behöver en giltig färdbiljett för att kunna följa med. Beroende på veckodag ser du konst på de olika tunnelbanelinjerna.
Mer information hittar du på webben: sl.se/konst.
Förutom den fasta konsten i tunnelbanan finns tillfälliga konstutställningar med olika konstnärer på stationerna Fridhemsplan, Odenplan, Slussen, Zinkensdamm, Mariatorget, Skanstull och Gärdet.