Laxpudding

4 personer
6 stora potatisar, eller 6-7 hg
200 g lax i mindre bitar
1 stor gul lök, hackad eller i tunna skivor
1 knippa dill eller ½ paket djupfryst

Äggstanning
3 ägg
5 dl gräddmjölk, hälften mjölk och hälften grädde
Peppar ur kvarnen men inte så mycket salt eftersom laxen brukar stå för en del sälta.
Smör att klicka på puddingen och att smälta och att servera till

Koka potatisen med skalen på nästan färdiga, ta upp, låt svalna, dra av skalet och skiva men inte så tunt.
Smöra en ugnsform väl och lägg först ett lager potatisskivor sedan lök, lax och dill. Därpå ett nytt lager och kanske ett till om ingredienserna räcker.
Överst ska det vara potatis. Men pressa inte till det i formen, då blir det gärna för kompakt.
Vispa ihop äggen och gräddmjölken och krydda.
Häll smeten över puddingen och klicka lite smör överst.
Grädda i ugnen ca 50 minuter i 200 grader och puddingen fått fin färg. Servera med skirat smör, kanske en citronklyfta och en dillkvist som dekoration.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom