Det mesta från havet är både nyttigt och gott. Blåmusslan är en ofta förbisedd delikatess.

Musselsoppa

2 personer
Hälften av musslorna
3-4 dl av spadet från koket
25 cl vitt torrt vin
3 msk smör
1-2 msk vetemjöl
2 msk hackad gul lök
1 bit finstrimlad rotselleri
1 vitlöksklyfta, pressad
3 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja eller dill
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt

Fräs 2 matskedar smör i en gryta. Tillsätt den hackade löken och den strimlade sellerin och låt fräsa en stund utan att få färg.

Vispa ner mjölet och tomatpurén och späd med det silade musselspadet och vinet.

Koka upp och tillsätt grädden. Rör runt och låt koka i ca 10 minuter.

Tillsätt vitlöken och smaka av med peppar och salt. Tillsätt resten av smöret och persilja eller dill.

Lägg upp musslor i fyra tallrikar, några med skal och några utan, och häll på den varma soppan och servera.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom