Nu är det jul igen!
Det är faktiskt den tiden på året nu. Redan i slutet av oktober drog årets julmarknader i gång och slott, gårdar, parker och torg runtom i Sverige förvandlas till små vintervärldar. Marknadsstånden fylls av hemslöjd och mathantverk, marschallerna tänds och granarna pyntas.
Julmarknader har anordnats i Sverige åtminstone sedan 1800-talet och i dag finns det många att välja på. Här är tio marknader – från norr till söder – som bjuder på det där lilla extra med vackra omgivningar och spännande historia.
Liseberg 100 år
Under Göteborgs jubileumsutställning 1923 öppnades grindarna till Liseberg. Tanken var att parken skulle vara öppen under firandet av stadens 300-årsjubileum men den blev så populär att man beslöt att behålla den. Utöver åkattraktioner ryms bland annat Lisebergs Trädgårdar och flera mysiga picknickplatser och grönområden på området. Inför jul förvandlas parken till ett sagolikt vinterlandskap med en egen tomteby, skridskobana och Sveriges största julmarknad.
Info: Entré 100 kr med Lisebergspasset Senior
När: Varje helg 18/11-30/12
Var: Göteborg
Gammaldags jul
Teaterföreställningarna brukar lockar många besökare till Fredriksdal under sommarhalvåret, liksom den botaniska trädgården och parkerna. Men museiområdet, som ligger på gångavstånd från Helsingborg centrum, är väl värt ett besök även under vintersäsongen. På området finns ett litet stadskvarter där man kan få en känsla för hur Helsingborg såg ut en gång i tiden, och längs kullerstensgatorna hålls i december vad som kallas en av Skånes vackraste julmarknader.
Info: Entré 150 kr
När: 8-10 december
Var: Helsingborg
Storgodset i Julita
Vid sjön Öljaren norr om Katrineholm ligger Julita gård och dess vidsträckta park. Sedan 40-talet vårdas området av Nordiska museet och miljöerna i och kring herrgården har bevarats så som de såg ut kring förra sekelskiftet. Storgodsets siste ägare Artur Bäckströms donerade allt till museet och i dag kan man ta en guidad tur genom hans privata hem. I slutet av oktober inleds nedräkningen till jul då omkring 80 hantverkare säljer sina varor. Julita gård är ett av Sveriges till ytan största museer.
Info: Entré 100 kr
När: 27-29 oktober
Var: Julita, Katrineholm
Friluftsmuseet Gammlia
Inspirerade av Skansen i Stockholm beslöt Västerbottens museum i slutet av 1910-talet att skapa ett friluftsmuseum som skulle visa hur Västerbotten kunde ha sett ut förr. Namnet Gammlia kom av ordet Gamli, ”den gamla liden”. I dag rymmer friluftsmuseet flera historiska byggnader och de bildar en vacker fond till julmarknaden. Passa på att besöka museet eller ta en titt på Umeåkonstnären Ludwig Franzens utställning.
Info: Fri entré. Begränsat antal P-platser
När: 9-10 december
Var: Umeå
Traditionell jul i Hägnan
Gammelstads kyrkstad nordväst om Luleå togs 1996 upp på UNESCO:s världsarvslista. Det är den största och bäst bevarade kyrkstaden av de 16 som finns kvar i Sverige, och på området finns drygt 500 skyddade byggnader. I närheten av kyrkstaden ligger Friluftsmuseet Hägnan som byggts upp som en norrbottnisk radby. Där bland träbyggnaderna hålls varje år en julmarknad med traditionellt hantverk. Marknaden brukar vara välbesökt så det rekommenderas att man köper entrébiljett i förväg.
Info: Förköp entré 30 kr
När: 9-10 december
Var: Gammelstad, Luleå
Falu gruva
Enligt sägnen upptäcktes platsen för Falu gruva på 1000-talet av bocken Kåre. En dag kom han hem med röda horn och hans bonde bestämde sig för att ta reda på var färgen kom ifrån. Han följde efter bocken ut i skogen och såg att han skrubbade hornen mot marken, efter att ha undersökt platsen hittade bonden en rik malmåder. Vare sig det är bocken Kåre vi har att tacka för upptäckten eller inte, så var gruvan under flera hundra år i drift och var ett tag modernast i Europa. Sedan 2001 är gruvan en del av världsarvet Falun och ett populärt utflyktsmål. Andra söndagen i advent bjuds det in till julmarknad på gruvområdet, med gammaldags julstämning, god mat och musikunderhållning.
Info: Entré 40 kr
När: 10 december
Var: Falun
Selmas Sunne
1909 lyckades Selma Lagerlöf äntligen köpa tillbaka Mårbacka och marken kring gården, som tillhört hennes familj under större delen av 1800-talet. Ett drygt årtionde senare tog hon hjälp av arkitekten Isac Gustaf Clason för att bygga om huset till den herrgård vi kan besöka i dag. Om väggarna kunde tala skulle de säkert ha många spännande berättelser om de kända gäster som bott här. Under julmässan, då nära 80 mat- och konsthantverkare samlas i ekonomibyggnaderna kring herrgården, hålls visningar av hemmet varje timme, med tillhörande glögg och pepparkaka.
Info: Entré 100 kr
När: 2-5 november
Var: Mårbacka, Sunne
Anrikt på Skansen
Skansen på Djurgården i Stockholm är i dag världens äldsta friluftsmuseum och skapades för att samla och levandegöra svensk natur och kultur. Redan 1903 anordnades den första julmarknaden i parken och sedan dess har det vuxit till en Sveriges populäraste marknader. I marknadsbodarna på Bollnästorget säljs lokalproducerat hantverk, delikatesser och mat, och ute i parken brukar det anordnas aktiviteter som traditionell dans kring granen och julpyssel.
Info: Entré 225 kr (pensionärspris)
När: Varje helg 24/11-17/12
Var: Stockholm
Jul på Jamtli
Den andra adventshelgen varje år samlas omkring 200 lokala hantverkare och försäljare på Jamtli, friluftsmuseet som invigdes 1912 på Villa Björkhem. Sedan dess har museet blivit ett centrum för traditionell folkkultur och julmarknaden i december brukar locka tiotusentals besökare. Behöver du en paus kan du titta in på Nationalmuseum Jamtli, som är en filial till museet i Stockholm där man visar verk ur Nationalmuseums samlingar.
Info: Entré 130 kr. Inträde till museet ingår.
När: 8-10 december
Var: Östersund
Heldag i Huseby
I mitten av 1900-talet avslöjades en stor bedrägeriskandal i Sverige. Fröken Florence Stephens, ägare av Huseby Bruk, hade av sina ekonomiska rådgivare blivit lurad på större delen av sin förmögenhet. Självaste prins Carl Bernadotte åtalades – men friades – för sin inblandning. Efter sin död testamenterade Florence bruket till svenska staten och hemmet har bevarats som det lämnades. På området hålls varje år en av landets största julmässor med omkring 130 utställare. Utöver besök på marknaden kan man också passa på att besöka Gamla Smedjan eller slottet som håller öppet varje dag under mässan.
Info: Entré 80-120 kr
När: 11-19 november
Var: Huseby, sydväst om Växjö