Ove Norman valde borgerlig begravning
När Märit Norman skulle begravas 2017 beslutade familjen att de ville ha en borgerlig begravning. Visserligen tillhörde både hon och hennes man Ove Norman Svenska kyrkan, men Märit var inte särskilt ”kyrklig”, enades man om. Och ceremonin var viktigast – inte den religiösa inramningen.
Korna försvann på 60-talet och torpet såldes när svärföräldrarna inte orkade längre. Men på markområdet närmast havet, med en landbit utstakad på Åbordsön, en av öarna i Ångermanälvens mynning, byggdes sommarstugor. Tre syskon kom att dela på marken och fick varsitt landområde. Det slitsamma jordbruksarbetet blev sommaridyll för syskon med respektive, barn och barnbarn.
En borgerlig begravning skulle bli lite enklare, inte så högtravande, dessutom ville Ove Norman att begravningsceremonin skulle hållas i gravkapellet till Högsjö kyrka. Det var här Ove och Märit gift sig 1961 och platsen där hustrun vilar ligger bara drygt sex kilometer från Gammellandet, sommarstugan som han tillsammans med barnen vinterbonat och nu gjort om till permanentboende. På så sätt valde han begravningsplats i Härnösands kommun, inte i Kramfors där familjen tidigare bott och varit skriven.
– Det blev en fin begravning, enkel och högtidlig, tycker Ove Norman som fyllde 79 sista februari i år.
Efteråt hölls minnesstunden i Rö Folkets hus, som drivs av ideella krafter genom en byalagsförening i det gamla sågverksområdet kring Rö, Vålånger och Utansjö.
Blev en dyr affär
Men familjen är inte helt nöjd med den information man fick genom begravningsbyrån, som tog hand om delar av begravningen. Och så här i efterhand saknar man en del information om kostnader som dök upp i efterhand.
– Inte så att vi inte ville ha en fin begravning för mamma med blommor och en fin kista, men vi informerades exempelvis inte om att det skulle tillkomma en extra kostnad för officianten som begravningsbyrån ordnade och som höll i ceremonin, säger sonen Peter Norman.
– Nej, det kom som en överraskning att officianten tog 500 kronor i timmen. Det blev en dyr affär, totalt 5 000 kronor, tycker Ove Norman.
Bouppteckning tillkom
– Vi förstod inte heller att bouppteckningen gick utanpå det arvode/serviceavgift som begravningsbyrån tog. De frågade om vi ville ha en bouppteckning. Vi trodde att det hör väl till. Men de anlitade i sin tur en jurist, som reste hit från Sollefteå, säger dottern Annelie Höglund.
– Där tillkom en kostnad på 5 600 kronor. Ingen berättade att vi hade kunnat göra bouppteckningen själva genom att enkelt ladda ner och skriva ut blanketter från Skatteverket, fylla i alla uppgifter och själva skicka in, fortsätter Peter Norman.
– Nu när farmor dog, hon dog bara några veckor innan sin 99-årsdag, hade vi lärt oss. Och jag och brorsan gjorde bouppteckningen själva, säger Annelie Höglund.
Nej, de är inte nöjda med den komihåg-folder som de fick från begravningsbyrån. Den innehöll praktisk information som att inte glömma att säga upp hyresavtal, el och telefon. Och det var väl bra, men nog hade det varit på sin plats att också få en bättre information om olika kostnader och möjliga alternativ för själva begravningen, menar de.
– De borde informera om att du kan göra mycket själv. I alla fall om att möjligheten finns. Men nu kändes det som det ”gamla vanliga” snacket kring en begravning: Att begravningar är dyra – det är bara att gå till begravningsbyrån och så får man ta ett djupt andetag efteråt när notan ska betalas, säger Peter Norman och skrattar.
Skulle ha velat få besked
I sådana här fall kan det kännas som om begravningsbyrån utnyttjar människors okunskap och att de befinner sig i en sorgeprocess, och då man inte alltid är så rationell och analyserande.
– Många lägger nog undan sina sista slantar för att bekosta begravningen – som de vet kommer att kosta en hel del, tror Peter Norman.
– Det får gärna kosta, men jag skulle gärna ha velat få besked om vad jag betalar för och vilka extrakostnader som tillkommer. Vi trodde att allt ingick i priset.
- Borgerlig begravning
En begravningsceremoni som inte följer Svenska kyrkans ordning för begravningsgudstjänst eller ordning enligt annat trossamfund kallas för borgerlig begravning.
Alla begravningshuvudmän ska tillhandahålla en lokal utan religiösa symboler för avskedsceremonier. Kostnad för lokal ingår i begravningsavgiften.
Anhöriga får själva ordna och ansvara för en borgerlig begravningsceremoni, bestämma hur den ska utformas och vilka som får vara med.
Borgerliga begravningsförrättare finns i flera kommuner, dock inte i alla. Det behövs inget särskilt förordnande eller tillstånd för att vara borgerlig begravningsförrättare och det finns inget som hindrar att anhöriga och vänner själva håller i den borgerliga ceremonin. Kostnad för begravningsförrättare ingår inte i begravningsavgiften utan måste bekostas av dödsboet.