Mat från det år då SKPF grundades.

Parisersmörgås

2 personer

200 g nötfärs
1 1/2 msk hackade inlagda röd­betor
1 msk kapris
Salt
Peppar
Grädde
1 ägg
Skivor av gott bröd
Ev. 2 stekta ägg eller en rå äggula i en rå lökring.

Utgå från en färs som till två Biff à la Lindström: Om man så vill kan man ha i finhackad inlagd ättiksgurka och 1949 tog man även och hackade upp en kokt potatis i färsen, men då tar jag hellre lite hackad gul lök.

Ta ut rundlar av ett gott bröd med hjälp av ett glas. Stek bröden på en sida och bred sedan på färs så att det väl täcker på den sidan. Stek sedan på köttsidan några minuter och hastigt den andra till vacker brun färg.

Alternativt steker man biffarna för sig och sedan brödskivorna. Servera gärna som för 75 år sedan med en rå äggula i en lökring på topp eller med ett stekt ägg på.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom