Pensionsmyndighetens analyschef: ”Ska det löna sig att jobba eller inte?”
”Vad händer med pensionspengarna? Finns det något kvar?”
Det var frågeställningen när representanter från SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och PRO deltog i en paneldebatt med Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren på Äldreforum i Almedalen i dag.
- Pensionssystemet ger inte ekonomisk trygghet
- Pensionerna följer inte löneutvecklingen – klyftorna ökar
- Den största risken i systemet tas av pensionärerna själva
- Livsinkomstprincipen är svag för många – och särskilt för kvinnor i arbetaryrken
– Pensionssystemet är hållbart för staten, men inte för pensionärerna. Är det ens hållbart för samhället, undrade Anders Thoré.
Ole Settergren från Pensionsmyndigheten menade att det förekommer många missförstånd och felbeskrivningar när pensionärsorganisationerna pratar om pensionssystemet. Han önskade också att organisationerna kunde vara tydligare med vilka konsekvenser de tycker att önskemålen om högre pensioner ska få ha:
– Vilka marginaleffekter accepterar ni? Ska det löna sig att jobba eller inte, det blir mindre lönsamt att jobba ju högre grundnivå man har. Det vore välgörande om ni satsade på att komma fram till hur ni tycker det här ska se ut, vädjade Ole Settergren.
Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF pensionärerna, lyfte fram hur systemet slår mot kvinnor.
– Pensionssystemet slår orättvist hårt mot våra medlemmar, som till 80 procent är kvinnor. 62 procent av dessa kvinnor har jobbat deltid och har svårt att klara sig på pensionen. Vi kräver att alla ska kunna leva på sin pension, utan att vara beroende av en partner eller bostadstillägg, vilket många är trots att de har jobbat hela livet, sa Berit Bölander.
Vi har inte sagt nej till en höjning av pensionsåldern, men har sagt man måste titta på vilka yrkesgrupper som kan jobba längre.
Det faktum att vi lever allt längre togs upp även i detta panelsamtal. Likaså konstaterandet att vi därmed sannolikt behöver arbeta mer för att kunna få rimliga pensioner.
– Vi har inte sagt nej till en höjning av pensionsåldern, men har sagt man måste titta på vilka yrkesgrupper som kan jobba längre. Många inom vård och omsorg kan inte ens jobba till dagens pensionsålder, sa Berit Bölander.
Christina Tallberg, förbundsordförande i PRO, instämde i att en höjning av pensionsåldern måste ske med försiktighet och hänsyn till svagare grupper.
– Det är viktigt att LAS och trygghetssystemen följer med om pensionsåldern höjs och att hänsyn tas till hur arbetsmarknaden ser ut. Det behövs insatser så att inte även framtidens kvinnor hamnar i låga pensioner, sa Christina Tallberg.
Varför har facket förhandlat fram dessa olika avtal för olika grupper?
Ole Settergren tyckte att det var märkligt att det inte varit mer diskussion om att fack och arbetsgivare kommit överens om att de med högre inkomster ska ha högre pensionsavsättningar. Ett beslut som ökar inkomstklyftorna mellan pensionärsgrupperna.
– Jag tillhör de som är rädda för överförsäkring. I pensionssystemet innebär överförsäkring att folk går tidigare i pension än vad som är samhällsekonomiskt önskvärt. Samtidigt har många låga pensioner, och det är väl dessa man snarare borde öka avsättningarna till? Varför har facket förhandlat fram dessa olika avtal för olika grupper? Det är ett extremt svårt pussel att lägga och det är chockerande att frågan inte diskuteras, sa Ole Settergren.
Pensionsmyndighetens analyschef, som i dagens panel fått den oavundsvärda rollen att i någon mån förväntas försvara pensionssystemet utan att ha någon som helst roll i dess konstruktion, kunde i denna fråga glädjas av totalt bifall från pensionärsorganisationerna.
Ole Settergren orar sig inte för det orange kuvertet – lyssna på programmet i poddradio.