Potatispizza från Alsace

Pizza med potatis och smaker från Frankrike livar upp vilken ­gråmulen dag som helst.

2 personer
Deg för 2 pizzor
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1 msk olivolja
Blanda mjöl och salt. Tillsätt vatten och olja, och kör snabbt ihop till en deg. Lägg plast över bunken och låt degen vila lite innan den delas i två bitar och kavlas ut tunt (ca 15 cm i diameter).

Pizzafyllning
1 dl crème fraiche
2 potatisar som skivas chips-tunt (använd mandolin eller osthyvel)
1 gul lök i tunna skivor
1 1/2 dl riven ost
Rosmarin, peppar, salt och 1 msk olja

Bred först ut crème fraiche över pizzorna. Lägg sedan på sedan lök och de tunna potatisskivorna så att de täcker pizzabottnarna.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Täck med ost och ringla lite olja på. Grädda i 275 grader i 7-10 minuter.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom