Prisvärd helg i gyllene Prag
Gångavstånd till det mesta, fantastisk prisnivå och kanske Europas vackraste stad. Prag är det perfekta resmålet för oss seniorer.
– Här går man tryggt även mitt på natten, fastslår fotografen Kjell Fredriksson, som gjort ett 30-tal resor till den tjeckiska huvudstaden.
När Pragborna stämmer träff sker det ofta vid ryttarstatyn på Václavplatsen. Tjeckernas skyddshelgon den helige Václav sitter till häst och man möts ”pod ocasem”, det vill säga under hästens svans.
– Vi har en fantastisk kollektivtrafik här i Prag. Och som 70+ reser man helt gratis, berättar Líba Hulata.
Hon och hennes man Pepík har rest in till city och ryttarstatyn med metron för att visa oss ett ”smultronställe”. Bägge är infödda pragbor och känner staden, för att använda ett tjeckiskt ordspråk, ”lika bra som sina egna skor”.
Snabbmat och hantverk
Václavplatsen är Prags hjärta och har ett sjudande folkliv. Här är det trevligt att botanisera bland alla små stånd med snabbmat och hantverk.
Går man ned till dess andra ände och svänger vänster på gatan 28 Ríjna blir det genast lugnare. Så tar Národni-gatan över och man kommer fram till den pampiga Nationalteatern. Mitt emot ligger Prags stilfulla Café Slavia, där exempelvis spetsade kaffedrycker är otroligt billiga jämfört med Sverige.
– Prag har den stora fördelen att det är gångavstånd nästan till allt, slår Pepík fast.
Det gäller dock inte till den ståtliga Pragborgen. Här&Nu har köpt en 24-timmarsbiljett och för 60 tjeckiska kronor för dem fyllda 60, ungefär 25 svenska kronor. Utanför Café Slavia går spårvagn 22, som korsar floden Moldau, åker igenom den romantiska stadsdel som kallas Lillsidan och tar passagerarna upp till borgen.
Hänförs av utsikten
I själva verket är det ett helt komplex av byggnader på närmare 70 000 kvadratmeter och här bör man sätta av tid, uppemot en halvdag.
– Men jag har en överraskning, säger Líba och tar oss nu till klostret Strahov, en bit sydväst om Pragborgen.
Genom en port kommer vi ut på ”Promenáda Raoula Wallenberga”, döpt efter den svenske hjälten som räddade judar i Budapest. Vi promenerar förbi Sveriges ambassad och hänförs av utsikten över miljonstaden Prag.
Härifrån är det sedan raka vägen ner till Lillsidan och över till den världsberömda Karlsbron som leder in i Gamla Stan. Trängseln brukar vara enorm, men när detta skrivs i augusti har turismen ännu inte helt och fullt tagit fart, så det finns gott om plats för en flanör.
– Prag är Europas vackraste stad! fastslår Líba och Pepík Hulata när vi tar farväl.
Gamla Stan är, precis som Pragborgen, värd några timmar spankulerande, gärna med en guidebok i handen. Mest berömda är torget och dess rådhus. Gör även gärna ett besök på den gamla judiska kyrkogården.
Krogarna står som spön i backen
Vi börjar bli hungriga och sådant är lätt att åtgärda i Prag, där krogarna står som spön i backen. Här&Nu träffar svenske fotografen Kjell Fredriksson på ett av hans stamställen, U dvou kocek (Hos de två små katterna) i Gamla Stan.
– För en portion gulasch och en flaska gott tjeckiskt rödvin betalar jag totalt motsvarande 235 svenska kronor. Och en halvliter öl går på en del ställen att få för runt 20 kronor.
Fredriksson, som haft många utställningar och även gett ut en fotobok från Prag, är för första gången här bara som turist.
– Jag tycker om att bara strosa runt i Gamla Stan och beundra arkitekturen.
Och man känner sig alltid väldigt trygg här.
På väg hem till hotellet träffar Här&Nu ett äldre turistande svenskt par, som valt ett utmärkt sett att se staden.
– Vi gillar att på måfå hoppa på en spårvagn. Då ser man så mycket mer av Prag och från ändhållplatsen är det ju sedan bara att åka tillbaka dit man kom ifrån.