Sjön Åsnens insjösjökärgård bjuder på vackra vyer.

Rätt med semester i miniformat

Inte ska man umgås i stora grupper. Helst undvika nya sociala kontakter, fester, kalas, middagar, barnkalas, bröllop. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Men mitt i denna ofrivilliga sociala distansering i coronatid, går det att njuta av små glädjeämnen. En minisemester i någon del av Sveriges natursköna land, exempelvis. Vi åkte till Åsnens naturreservat i södra Småland. Och se; vitsippor, fågelkvitter, musöron på björk och blommande vide på bar kvist.

Ibland är det skönt att bara vara, och precis mellan april och maj, kring Valborg, när våren vanligtvis tar ett bredare grepp över naturen, står jag vid sjön Åsnen i ett naturreservat från 2018.
Andlös låter jag blicken svepa över en insjöskärgård, som inte står långt efter havets skär och kobbar. Träd som dubblerar sig i vindstilla vattenspegel och en borderterrier som vanligtvis går under smeknamnet ”släphund”, men som nu förvandlar sig till hyperaktiv ”draghund”, det är förmodligen miljoner dofter, men rådjuren är klart intressantast.

På Getnö gård är det bara vi, två vuxna med hund, som promenerar utefter vårtorra stigar och föreställer oss den rusch som väntar, eller rättare sagt, normalt förekommer under semestertid i juli, augusti. Då är beläggningen normalt 100 procent, fullbokade turiststugor och fyllda campingplatser, berättar anläggningens serviceman Ingvar. Men nu är det bara vi och några rådjur som smidigt hoppar över gärdsgårdar och stakethinder. 

Fiskepaket och kanotuthyrning
Vi bor till vandrarhemspris i en fullt utrustad stuga och om andan faller på, för 500 kronor för tre timmar, har vi tillgång till en bastutunna, lite avskilt invid vattnet.
Nu är det lite kyligt i luften, men sommartid erbjuds fiskepaket, kanotuthyrning och cykelturer mitt i denna småländska idyll. I receptionen köper vi var sitt grillpaket med fläskkarré, kyckling i filéer och på spett, samt korv. Färdigbakade potatisklyftor och dillsmör. Grillkol och tändvätska bjuder anläggningen på.

Fikastund vid Sölvesborgs slott.

Vi gör en utflykt till Sölvesborg för att titta på Listers härads tingshus, som uppfördes 1919–1921 efter ritningar av Gunnar Asplund, arkitekten som också ritade Stockholms stadsbibliotek och Skogskyrkogården. Vi promenerar runt Sölvesborgs slott, där ett par tonårsflickor parkerat sig på sluttningen i borgruinen med jordgubbar och läsk. Och så fikar vi på Ritz conditori och bageri.

Hembakat bröd vid Brådtom sluss
På hemvägen några dagar senare stannar vi till vid Brådtom sluss, en liten slussort och del av Göta kanal, strax söder om Norrköping. Här bor vi i en ministuga med tre bäddar och kokplatta, toalett och dusch i särskild byggnad, men därför också billigt. Frukostkorg med hembakat bröd och färska ägg går att beställa extra. Höns och katter på gården gör hunden lika lycklig som vid vår förra övernattning.

På ängen en bit bort trumpetar tranor och luften är full av fågelkvitter

Vi promenerar utefter kanalen, möter en bonde som ser till sina vädertåliga kor, som han släppte ut på grönbete för några dagar sedan. På ängen en bit bort trumpetar tranor och luften svirrar av fågelkvitter. Och jag önskar att jag hade varit mer ornitologiskt intresserad som ung. Jag har en app i telefonen, Kvitter, där man kan lyssna till olika fågelläten. Men innan jag hittat rätt bland allt kvittrande, har jag skapat oro bland vårens fågelkör. Och det ska man visst låta bli.
I stället lovar jag mig själv att ordentligt lyssna till och beta av fågelsångskolan i Naturmorgon,  Sveriges radio-play, som jag har som app i telefonen.

Göta kanal passerar genom den lilla slussorten Brådtom sluss.

Restips i coronatider
Välj en riktning, eller gör resan till resmålet till en upplevelse i sig. Använd internet, kartor och din nyfikenhet. Alltid hittar man något spännande.
Getnö gård: www.getnogard.se
Åsnens naturreservat: www.sverigesnationalparker.se/park/asnens-nationalpark
Brådtom sluss: bradtomsluss.se

Text Ullacarin Tiderman  Foto Lars Tiderman

Senaste artiklarna